A szülőket óvatosságra intik

2019.05.03. 11:30

Felmérik a Velence Korzó medrét

Kopogtat a nyár, a korzó strandján pedig felmérik a meder állapotát. A hirtelen mélyülő részek ugyanis sokszor okoztak már gondot. Ezért kéri az önkormányzat, hogy a gyerekeket egyedül ne engedjük majd a vízbe.

S. Töttő Rita

Sokan furcsán néztek a különleges szerkezetre: Lajos Tibor maga tervezte a felmérést végző járművet

Fotó: Velence önkormányzata

Megnyitása óta rendkívül népszerű a nyári főszezonban a Velence Korzó lídós, homokos szabadstrandja. Egy-egy kánikulai hétvégén a tízezres számot is meghaladó vendégsereg érkezik az ország számos pontjáról, hogy a tó vizében leljen némi enyhülésre. Bár a főszezon közeleg, egyelőre még nem a fürdőzők sokaságát látja az, aki ezen a szakaszon sétál, a hajók, csónakok, egyéb vízi járművek egyre sűrűsödő jelenléte azonban jelzi: lassan kopogtat a nyár. Akik nemrégiben a korzó partján jártak, egy kissé furcsa járművet láthattak a tóban. A kabinos vízibiciklire hasonlító alkalmatosság a tó medrét pásztázza.

Mélyülő tófenék, súlyos problémák

Lajos Tibor vállalkozó a saját maga által tervezett és kivitelezett, elektromosmotor-meghajtású járművével elvégezte a Velencei-tó Kapuja előtti mederterület felmérését. Erre azért volt szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni a tófenék-hiányosságok esetleges mozgását és mélységét. A korábbi szezonokban több ízben okozott problémát a lídón fürdőzők körében a több helyen is hirtelen mélyülő tófenék. Ezeknek a gödröknek az eredete hozzáértők szerint valószínűleg a korábbi nádasba befolyó felszín alatti vizekre vezethető vissza, de ez eddig nem nyert megerősítést az alacsony vízszint miatt. A meder vizsgálata során ezen kimélyülések pontos méreteit meghatározzák, és az adatok alapján lehet a további teendőket megszabni.

Sokan furcsán néztek a különleges szerkezetre: Lajos Tibor maga tervezte a felmérést végző járművet
Fotó: Velence önkormányzata

Felügyelet nélkül ne!

A tulajdonos helyi önkormányzat illetékesei már most figyelmeztetnek: a tó természetes medrére tekintettel a nyáron strandolni érkezők ne engedjék gyermekeiket felügyelet nélkül a vízbe! A mederkimélyülések megszüntetése érdekében Velence önkormányzata folyamatosan tárgyal a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatósággal. Azt ígérik, a készülő medertérkép a város honlapján elérhető lesz majd, és bárki megtekintheti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában