Szakszerűbb, ütőképesebb

2019.05.10. 12:34

Újabb tűzoltójárművek érkeznek Fejér megyébe

Szimpla- és duplafülkés vízszállítókat, magasból mentő gépjárművet, kritikusinfrastruktúra-bevetési egységeket, valamint gyorsbeavatkozó járműveket adtak át a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon május kilencedikén.

Katasztrófavédelem

Fotó: Schober Andor – RSOE

A járművek összértéke meghaladja az egymilliárd forintot. A székesfehérvári hivatásos tűzoltó-parancsnokságra egy duplafülkés vízszállító jármű érkezik, a Csákvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület pedig egy Mahindra-Heros gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehetett át kipróbálásra.

A rendezvényen dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium miniszterhelyettese, a főigazgatóság vezetői, az érintett megyék katasztrófavédelmi igazgatói és a BM HEROS Zrt. vezetői előtt a Himnusz elhangzását követően Bartók Péter tűzoltó ezredes, gazdasági főigazgató-helyettes mondott beszédet. Elöljáróban kijelentette, hogy a mai nappal mérföldkőhöz érkezett a katasztrófavédelemnél zajló technikai fejlesztés, az eszközpark 2013-ban megkezdett megújítása. Mint mondta, a beszerzéseknél elsődleges szempont a gyakorlati igények kielégítése és a hazai gyártási kapacitásra alapuló eszközbeszerzés volt. Az ezredes emlékeztetett arra, hogy az idén lezárult a gépjárműfecskendők beszerzésére szolgáló európai uniós projekt, amelynek keretében 14,5 milliárd forint értékben 108 gépjárműfecskendő állt szolgálatba. Hozzátette, most zárul a kritikusinfrastruktúra-bevetési egységek beszerzését célzó, KEHOP-1.6.0-15-2016-00024-es számú európai uniós projekt, amelynek köszönhetően húsz ilyen egység állt munkába. A „Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása” nevű projekt keretén belül Volkswagen T6 típusú gépjárművel bővült a katasztrófavédelmi igazgatóságok eszközparkja. Egy egységes, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer jött létre. A járművek szükség esetén vezetési pontként tudnak funkcionálni, elősegítik az adott esemény kezelésében résztvevő erők, eszközök irányítását, együttműködését, bevethetőek ár- és belvízi védekezés idején éppúgy, mint a téli rendkívüli időjárás idején, de segítik a hatósági ellenőrzési feladatokat is.

Fotó: Schober Andor – RSOE

A főigazgató-helyettes beszélt arról is, hogy a hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” elnevezésű KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú projekt révén nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg. Országosan összesen tizenhat szimplafülkés vízszállító támogatja a tűzoltást, az utolsó négy járművet most adják át Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, valamint Veszprém megyének. A katasztrófavédelem ezek mellett összesen tizennégy duplafülkés vízszállító járművet is beszerez a program során, ebből ezúttal hatot adnak át, a főváros, Fejér, Komárom-Esztergom, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg, valamint Zala megyének.

Bartók Péter beszélt arról is, hogy a tűzoltási, műszaki mentési feladatok során alapvető szerepet kapnak a magasból mentők is. Elhangzott: 2019 végéig összesen 15 magasból mentő jármű áll rendszerbe, összesen csaknem 3,1 milliárd forint értékben. Budapestre most egy negyvenkét méter emelőmagasságú Iveco Magirus magasból mentő kerül.

Fotó: Schober Andor – RSOE

A főigazgató-helyettes hangsúlyozta, a katasztrófavédelem évek óta nagy hangsúlyt helyez az önkéntes tűzoltó egyesületek mentő tűzvédelemben játszott szerepének erősítésére. Ezen elvek mentén fejlesztette ki a BM HEROS az önkéntesek számára az új gyorsbeavatkozó járműveket. Az Agria Speciális Mentő és Tűzoltó Csoport, a Csákvár Önkéntes Tűzoltó Egyesület, a FEGY Polgárőr és Tűzoltó Egyesület Gyál, a Pannonhalma Város Tűzoltó Egyesülete és a Sándorfalvai Önkéntes Tűzoltó Egyesület egy-egy Mahindra-Heros gyorsbeavatkozó tűzoltó gépjárművet vehetett át kipróbálásra.

Fotó: Schober Andor – RSOE

Az ezredes végezetül úgy fogalmazott: a már megvalósult fejlesztésekkel és az új gépjárművek rendszerbe állításával jelentősen növelhető a beavatkozások hatékonysága, ezáltal magasabb szintű védelmet lehet biztosítani úgy az állampolgárok, mint az élő és épített környezet számára.

A főigazgató-helyettest követően Kontrát Károly emelkedett szólásra. Elsősorban leszögezte: ma a biztonság a legnagyobb közösségi érték, amely meghatározza a mindennapokat. E biztonságnak, folytatta az államtitkár, meghatározó része az, amelyet a tűzoltók biztosítanak. E terület erősítésének fontos eszköze az új felszerelések, járművek beszerzése. Ezt a célt az európai uniós és a hazai forrásokkal lehet elérni – tette hozzá Kontrát Károly. A hazai fejlesztésre, gyártásra utalva a miniszterhelyettes fontos momentumnak nevezte azt, hogy saját szakemberek, mesteremberek munkája is benne van az átadott járművekben. Hozzátette, az is fontos, hogy a tűzoltóktól folyamatosan érkezik visszajelzés arról, milyen használni ezeket a járműveket, és a tapasztalatok mentén mindig lehet javítani azokon. Fontos nap ez a mai nemcsak a tűzoltóknak, hanem azoknak a településeknek, térségeknek is, amelyekhez ezek a járművek kerülnek, zárta szavait az államtitkár, mert mint mondta, az új felszerelések magasabb szintű biztonságot garantálnak.

Fotó: Schober Andor – RSOE

Köszöntőjét követően Kontrát Károly és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató átadta az indítókulcsokat és az emléklapokat az igazgatóságok és az önkéntes egyesületek képviselőinek. A rendezvény a Szózattal ért véget, majd a megjelentek megtekintették a BM OKF épülete előtt felsorakozott különféle járműveket. Az ünnepséget követő fogadáson az országos katasztrófavédelmi főigazgató mondott pohárköszöntőt. A tábornok kijelentette, a ma átadott tíz vízszállítóval, tíz kritikusinfrastruktúra-bevetési egységgel és a magasból mentővel még nem ért véget a folyamat, további vízszállítók és magasból mentők találnak gazdára a jövőben. Góra Zoltán végezetül leszögezte, hogy az új technikáknak köszönhetően a katasztrófavédelem még szakszerűbb és ütőképesebb beavatkozásra képes.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában