Pénteken a középtáv selejtezőivel indulnak a küzdelmek Fejérben

1 órája

Kezdődik az Európa-bajnokság a Vértesben

Pénteken a középtáv selejtezőjével Csákberényben megkezdődik a 16. Tájékozódási Futó Európa-bajnokság. A jövő hét keddig tartó eseményen hat versenyszámban avatnak majd bajnokot, szombaton középtávon, vasárnap hosszútávon, augusztus 20-án pedig váltóban futnak a világ legjobbjai a Vértesben.

Horog László

A fotón a magyar csapat egyik újonca, a junior világbajnok Csoboth Márton

Fotó: MTFSZ

- Csaknem kétszázan dolgoznak a háttérben azért, hogy a hagyományoknak megfelelően magas színvonalú versenyt rendezzünk itthon - mondja Lengyel Ádám versenyigazgató - A versenyzők számára minden bizonnyal az egyik legnagyobb kihívás az a hőség lesz. Természetesen mi is készülünk arra, hogy mérsékeljük ezt a hatást, de azért ettől függetlenül nagyon meleg lesz.

A három éve a régióban, a Csákváron, a Velencei-hegységben és Székesfehérváron bonyolított nagyszabású eseményen, a Senior Tájfutó Világbajnokágon - szintén augusztusban - is rendkívüli meleg várta a sportolókat, ami ezúttal sem lesz másként. A mostani versenyre több, mint 300 sportoló nevezett, a futók között ott lesz a svájciak kilencszeres világbajnoka, Daniel Hubman, aki éppen Miskolcon 15 éve védte meg először a címét, eljön a svéd Tove Alexandersson, akinél az aktív versenyzők között nincs eredményesebb, hiszen ő 21-szeres világbajnoka a sportágnak. Továbbá itt lesz mind a négy egyéni szám címvédője, a nőknél a két Eb-címvédő, a finn Venla Hajru és a svájci Simona Aebersold, a férfiaknál pedig az egyaránt svéd Martin Regborn és Albin Ridefelt.

- Az érdeklődőknek szombaton és vasárnap Csókakőre érdemes kilátogatniuk, ide építünk fel egy arénát, ahol lehet majd szurkolni a versenyzőknek, továbbá a televíziós közvetítésnek és a GPS-nyomkövetésnek köszönhetően sokat lehet majd látni a sportolókat akkor is, amikor még nem bukkannak elő az erdőből. Egyenkénti indítás lesz, ebből következően folyamatosan érkeznek a célba a tájfutók. Mindkét napon délután 14 és 18 óra között lesz a legizgalmasabb a verseny, ahogy majd kedden is. Augusztus 20-án 3-3 fős váltókban mérik össze az erejüket a sportolók. Erre a napra átköltözünk Várgesztesre, a Villaparkkal szemközti rétre. Ez egy nagyon látványos viadal lesz, hiszen itt tömegrajttal indul a mezőny, így az nyer majd, aki elsőként beér a célba – tette hozzá Lengyel Ádám.

A magyar csapat 21 főből áll, indul a háromszoros junior világbajnok Máramarosi Rita, aki jelenleg a világkupán a 16. helyen áll, a kétszeres junior világbajnok Mag Viktória, aki volt már világkupán a legjobb tízben, Bujdosó Zoltán, aki a férfiaknál nyert egyéniben junior vb-címet és az a Jónás Ferenc, aki a svájci világbajnokságon pár hete minden idők legjobb magyar férfi eredményért érte el azzal, hogy a hetedik helyen zárta az erőpróbát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában