kisinasok versenyével, koncertekkel

2019.06.08. 07:00

Pünkösdi Virágálom a színek kavalkádjával a történelmi belvárosban

Szép hagyomány a megyeszékhelyen, hogy pünkösdkor virágba borul a belváros. Székesfehérvár virágkötői színes, látványos kompozíciókkal díszítik fel az emlékműveket és a középületek kapuit. Álmodjunk pünkösdi virágálmot!

V. Varga József, Elekes Gergő (videó)

A Pünkösdi Virágálom virágkötői évről évre más-más tematika köré építik fel impozáns kompozícióikat. Az idén a színek kavalkádja az, amely az alkotókat inspirálta mind a nyolc helyszínen, a városháza kapujától a Mátyás király- emlékműig. A közönség szavazhat a munkákra, a közönségdíj nyertese értékes ajándékot kap. A rendezvényt számos kulturális, szórakoztató program és koncert kíséri.

Virágálmok a városháza kapujától a Mátyás király-emlékműig

Az elmúlt évekhez hasonlóan az ifjú virágkötők, a virágkötés iránt kedvet érző iskolák diákjai is lehetőséget kaptak a bemutatkozásra: ismét meghirdették a „kisinasok” versenyét. A színes programok egészen pünkösdhétfőig folytatódnak. A négynapos rendezvény ünnepélyes megnyitóját pénteken kora este tartották a Városház téren. Köszöntőt mondott Cser-Palkovics András polgármester és Spányi Antal megyés püspök. Pünkösd ünnepén három fontos eseményre emlékezünk: ekkor jött el a Szentlélek, mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője, ekkor született az egyház, valamint ekkor vette kezdetét az egész világra kiterjedő missziós munka. Pünkösd a karácsony és a húsvét után a harmadik legnagyobb keresztény ünnep. – A kompozíciók városunkat is jelképezik, képviselik – emelte ki egyebek között Cser-Palkovics András. – Jöjjenek minél többen, csodálják meg az alkotásokat, szórakozzanak ezekben a napokban, töltődjenek föl! Egyúttal ne felejtsék, hogy pünkösd ünnepe mit is jelent a kereszténység hagyományaiban. Spányi Antal arról szólt, hogy a pünkösd sajátos ünnep, az öröm, a hálaadás ünnepe, ami összefűzi az embereket.

Fotó: Pesti Tamás

A hagyomány, a virágálom túljut a templom falain, és méltán kerülhet be a családok, mindannyiunk életébe. – Engedjük, hogy a találkozás öröme ott legyen a szívünkben, és keressük egymás megértését, egymás szeretetét. Legyen rajtunk és városunkon pünkösd öröme és a jóisten áldása! – hangsúlyozta a megyés püspök. A zenés, táncos körsétát Kneifelné Laczkó Krisztina és Szabó János vezette az I. FolKid Nemzetközi Gyermek Népművészeti Fesztiválon szereplő csoportok részvételével a virágkompozíciók helyszíneire, kísért a Galiba zenekar. A színpadi virágkötést és árverést Szabó János szakújságíró, a Virágkötők és Virágkereskedő Vállalkozók Magyarországi Szakmai Egyesületének képviselője vezényelte le. Az Oázis Virágbolt és a Virágvár Tanoda virágkötőinek munkáját bocsátották jótékonysági árverésre. A nyitónap a népművészeti fesztivál ifjú résztvevőinek fergeteges műsorával zárult.

Az eseményen a feol.hu kamerái is forogtak, így most Önök is visszanézhetik a megnyitó legszebb pillanatait!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában