harcászat, lövészárok, harckocsi

2019.06.12. 07:10

Szép élet a katonaélet! Negyedszerre rendeztek rendvédelmi tábort Polgárdiban

A rendőrök, katonák, tűzoltók, mentők és polgárőrök munkájába, mindennapjaiba kóstoltak bele a gyerekek a negyedik rendvédelmi táborban. Az amerikai hadseregnél is megfordultak…

V. Varga József

Látogatóban – US Army, valahol a Bakonyban

Fotó: HGRT

A „toborzás” Kislángon, Lepsényben, Mezőszentgyörgyön, Nádasdladányban és Polgárdiban zajlott, a létszám hamar betelt, 35 táborlakó készülődhetett a nagy kalandra. A Huszka Gergely Rendvédelmi Tábor a múlt héten Gyula­majorban ütötte fel a tanyáját, mármint alakította ki a körletét. A Polgárdi Rendőrőrs és a Mezőszentgyörgyi Polgárőr Egyesület negyedik éve hívja „próbára” a gyerekeket: ismerjék meg a rendőrök, katonák, tűzoltók, mentők és polgárőrök hivatását kicsit közelebbről.

A nulladik nap a felnőttek munkájáról, a táborépítésről szólt, majd másnap megérkeztek a 7. és 8. osztályos diá­kok. Szeretjük a kihívásokat – mondták el. – Izgalmasak ezek a napok, nem viszolygunk a vezényszavaktól, nem rettenünk meg egy kis sártól…

Az eligazítást követően a gyerekek szinte észre sem vették, máris „átvedlettek” gyakorlóruhába. Az éjszaka túl rövidnek tűnt a tábori ágyakon, s másnap reggel hol itt, hol ott szorította a bakancs a lábakat, amikor az elöljárók „könnyű” futást vezényeltek.

Péntekig szinte egybefolytak a napok. Az alaki kiképzés „mindenek” kulcsa – a rekruták rögvest megtapasztalhatták a fenti állítás igazát. A kutyás bemutató némi interaktív szemlélődéssel telt, majd a lövészárok diszkrét bája, a harcállásponton teljesített őrség és a „széplányok sisakban” effektus hozott feldolgozandó újdonságokat.

Látogatóban – US Army, valahol a Bakonyban
Fotó: HGRT

Az ünnepélyes tábornyitót a második este tartották a városháza előtt: fúvószenekar játszott, gépmadarak köröztek a légtérben, ejtőernyősök ugrottak. Az újoncok „vigyázz­állásban” fogadták az elöljáró érkezését, üdvözlőbeszédek hangzottak el, felvonták a nemzeti lobogót és a tábor zászlaját.

Jó reggelt, harmadik nap! – harsant a köszöntő. Hiába no: „Szép élet a katonaélet!” A harcászatot finom ebéd követte, majd elhangzott a vezényszó: „gépkocsira!” A következő „akcióról” a két táborparancsnok, Pál Norbert rendőr őrnagy, őrsparancsnok és Krista István polgárőrelnök rejtjelesen fogalmazott: 0 pont, Bakony, US Army. Rövid bázisszemle, számos harckocsi és löveg kavalkádja, tucatnyi amerikai katona és őszinte rácsodálkozás várta az ifjakat. A zárónapon a tűzoltó-bemutatónak tevékeny részesei lehettek a diákok: füst és gázálarc, tömlőn érkező zápor. Aztán kezdetét vette a „drónok harca”, s megörökítették a magasból a szívalakot formázó, kis közösséggé formálódott vidám csapatot…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában