Az anyatejes táplálás világnapja van

2019.08.01. 11:30

A Fiatal Családosok Klubja szeretné felhívni a figyelmet a szoptatás fontosságára

A szervezet minden évben kiemeli az augusztus 1-jei világnap alkalmából, hogy mennyire fontos beszélni a szoptatásról és minden segítséget megadni a kismamáknak, hogy minél többen tudják az anyatejes táplálást hosszan és zavartalanul biztosítani kisbabájuk számára.

S. Töttő Rita

Sajtónyilatkozatban hívták fel a magyar társadalom figyelmét arra, hogy támogassák a kisgyermekes édesanyákat az anyatejes táplálás gyakorlásában, ösztönözzék a fiatal anyukákat szoptatásra a családokban, az egészségügyi intézményekben, az oktatásban.

Nem pusztán meghitt együttlét, babának, mamának hasznos

– Fontos, hogy a szép szimbiózist, az egyedülálló testi-lelki egymásrautaltságot, ami az édesanya és kisbabája között az élet kezdetén fennáll, a közösség számára is értékként, támogatandó élethelyzetként és feladatként ismerjük el – vallja Király Nóra, a Ficsak alapítója, aki beszédet mond a Parlamentben augusztus elsején.

A szoptatás előnyeit is kiemelték: babának, anyának egyaránt hasznos – a kisbaba számára ugyanis az anyatej a legegészségesebb, legtisztább és legfinomabb tápanyagforrás, ami ráadásul erősíti az anyuka és kisbabája közötti érzelmi köteléket is. A meghitt együttlét az édesanya teste és lelke számára is hasznos, szolgálja a szülés utáni regenerációt és hosszabb távon is jótékony hatásai vannak a női szervezetre. A nyári melegben a szoptatás még inkább fontossá válik a kicsik megfelelő folyadékbevitele miatt, az egyesület arra buzdít mindenkit, legyen tekintettel az édesanyákra és biztosítsa a diszkrét együttlét zavartalanságát, hiszen a szoptatás nemcsak segíti a babákat a forróság elviselésében, de a szeretet legtermészetesebb emberi megnyilvánulása is.

A szoptatáshoz az első és legfontosabb a nyugalom és a környezet fokozott támogatása Fotó: Ficsak

Hangsúlyozták azt is: az anyatejjel táplált babák jóval ritkábban kapnak hasmenést vagy tüdőgyulladást, ritkábban válnak túlsúlyossá. Nem mellesleg erősíti az immunrendszert, csökkenti a szívbetegségek, cukorbetegség és az allergia kialakulásának kockázatát. Az anyatejben minden olyan vitamin, ásvány, enzim és antitest megtalálható, amely a csecsemő fejlődéséhez, növekedéséhez szükséges, segíti az egészséges agyi fejlődést. A 6 hónapon aluli gyermekek számára is nagyon fontos, hogy anyatejhez jussanak, sok nő azonban a munka és a körülmények hatására feladja a szoptatást. Féléves kortól a babák már kaphatnak egészséges, a fejlődésüket segítő kiegészítő ételeket, de az anyatejnek – amennyiben ez lehetséges – kétéves korukig az étrendjük meghatározó részének kellene maradnia. Az UNICEF azt is tanácsolja, ha a gyerek igényli, éjjel is szoptassák meg az édesanyák.

Csökkenhet a nyomás

A szoptatáshoz az első és legfontosabb dolog a nyugalom és a környezet fokozott támogatása, olyan család, amely ebben az átmeneti, az anyától nagyfokú fizikai jelenlétet követelő időszakban szeretetteli, nyugodt légkört és gyakorlati segítséget ad a szoptató nőnek a tápláló ebéd megfőzésétől a mosógép kipakolásán át sok apró, de lényeges mindennapi feladat megoldásáig. Fontos, hogy a tágabb közösség is segítse, önbizalmában erősítse az anyukát. Az atipikus foglalkoztatási formák népszerűsítésével és elterjedésével ez a nyomás is megszűnhet, de legalább csökkenthet az édesanyákon.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában