Szeptember 8-án találkozzunk Börgöndön!

2019.09.04. 14:30

Az idő is elrepül a szélben – Vasárnap egyetlen repülőbarát sem maradhat otthon

Néhány nap múltán, szeptember 8-án megnyitják a kaput a börgöndi repülőtéren és kezdetét veszi a huszonnegyedik légi parádé.

Tihanyi Tamás

Ahogyan azt már megszoktuk, több korszak repülőgépei bemutatkoznak Börgöndön, így az élmény egyfajta időutazást is tartogat Fotó: Tihanyi Tamás Fejér Megyei Hírlap

– Ebben az esztendőben is a Delfin sugárhajtású kiképzőgép érkezése és a modellezők bemutatója vezeti be az egész napos programot, a légi parádét, amit Cser-Palkovics András polgármesterrel hivatalosan 10 órakor nyitunk meg, majd megkoszorúzzuk a repülősök és ejtőernyősök emlékművét – mondta a szervezők nevében Szilády Dezső, az Albatrosz Repülő Egyesület elnöke.

– A protokolleseményeket követően az ejtőernyősök és siklóernyősök foglalják el a légteret a régi vitorlázógépek repüléséig, amely 11 órakor várható. Cimboráékat a második világháborús, kétfedelű Po-2-es követi, majd ezután már egymást érik a bemutatók: a Piperé, a Tiger Moth-é, a Jak-11-esé.

Az idei légi parádé minden bizonnyal legjobban várt eseménye honi légierőnk Gripen vadászainak műrepülése lesz: 14 órától felejthetetlen percekre számíthatnak a nézők. Utánuk a Magyar Honvédség új szállító repülőgépe húz át a légibázis felett, majd a délutáni programban is bemutatók sora követi egymást: ejtőernyősök, a Jak-11-es, a Ka-26-os, az L-29-es Delfin és a Hungarocopter mutatja meg tudását tapasztalt pilótáink irányítása mellett.

Ahogyan azt már megszoktuk, több korszak repülőgépei bemutatkoznak Börgöndön, így az élmény egyfajta időutazást is tartogat
Fotó: Tihanyi Tamás Fejér Megyei Hírlap

Nem hiányozhat a börgöndi légi parádékról az Albatrosz Repülő Egyesület világbajnokának, Józsa Dávidnak a vitorlázó műrepülése, mint ahogyan nem marad ezen a napon otthon az Európa-bajnok Veres Zoltán motoros műrepülő pilóta sem.

– Egész nap változatos programok követik egymást a színpadon, miközben statikus kiállításon lesz látható Blériot gépének hasonmása, az An-2-es, a Zlin és a Mi-24-es harci helikopter is. A szakemberek beszámolnak az érdeklődőknek a Nemere projekt eredményeiről: az egykori legendás vitorlázógépnek, az 1936-os berlini olimpia csúcsrepülőjének újraépítése ugyanis egészen jól halad.

Szilády Dezső lapunknak elmondta, a repülőnapon is folytatják a támogató aláírások gyűjtését. Céljuk az, hogy megfelelő infrastruktúra megteremtésével folytathassák tevékenységüket, őrizhessék tovább Székesfehérvár patinás repülős hagyományait a börgöndi leszállópályán. De ehhez a régóta várt állami beruházások kezdete előtt a város támogatására is szükségük van.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában