emlékkövek

2019.09.14. 07:15

Fehérvár első botlatóköve Grosz Bernát és családja emlékét idézi majd

A Fekete Sas Szálló egykori tulajdonosára emlékeztet majd a sárgaréz táblával ellátott emlékkő, amelyet lakhelye előtt helyeznek el.

Tóth Sándor

A felvételen Grosz Bernát és családja Fotó: facebook

Fehérvár első botlatóköve Grosz Bernát (1868-1944) és családja emlékét idézi majd, akiket 1944-ben több mint 2700 helyi és megyei zsidóval együtt Auschwitzba deportáltak. Grosz a város megbecsült polgára volt, a helyi és országos közéletben egyaránt részt vállalt, 25 éven keresztül volt városi képviselő. A 17. század első felében épült fogadó, majd szálloda történetének feldolgozását, megmentését és helyreállítását mentoráló Fekete Sas Társaság kezdeményezésére Gunter Demnig német szobrászművész személyesen helyezi el az emlékjelet az Ady Endre utca 7. szám előtt szeptember 16-án, délután 2 órakor. Ezt követően pedig a Magyar Városkutató Intézet munkatársa, Váczi Márk vezetésével tematikus városnéző sétára kerül sor Zsinagógától zsinagógáig címmel.

A felvételen Grosz Bernát és családja Fotó: facebook

A botlatókövekből – amelynek ötletgazdája Gunter Demnig – már több mint 70 ezret helyeztek el 24 európai országban. Az emlékkövek egy sárgaréztáblára vésett nevet, születési dátumot, elhalálozási helyet és időt tartalmaznak, amelyet az áldozatul esettek utolsó lakhelye előtt illesztenek a járdába.

A német művész szeptember 12. óta tartózkodik hazánkban, tíz településen helyez el botlatóköveket, köztük szerepel Grosz Bernáté is, aki közéleti tevékenysége mellett a fehérvári kultúra lelkes támogatója volt: a Fekete Sas Szálloda területéhez tartozó párhuzamos utcában, a mai Dr. Koch László utcában felépítette a város első moziját.

A pénteki napon Gunter Demnig a sokak által kedvelt író, a munkaszolgálatosként eltűnt Rejtő Jenő botlatókövét rakta le a budapesti Bimbó út 3. szám előtt. Ezt követően a művész eddigi magyarországi emlékőrző munkásságát magas állami kitüntetéssel, a Magyar Arany Érdemkereszttel ismerték el.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában