A Házasság hete

2020.02.14. 08:00

Székesfehérvár bölcsője most már máshol ring

„Apa anya kedvéért megette a gombapörköltet, pedig oda is égett és nem is szereti a gombát.”

Szanyi-Nagy Judit

Ambrus-Reiber Barbara (középen) örökölte meg Fehérvár bölcsőjét

Fotó: gaborfeherphoto

Ezt az anekdotát egy rajz- és fotópályázat keretében mesélte el az egyik kis alkotó, képben. De ne szaladjunk ennyire előre!

Csütörtökön a SZÉNA Egyesület a Családokért civil szervezet elnöke, Bálesné Elekes Rita és Deák Lajosné, a család- és nemzetpolitikai ügyek tanácsnoka egy bölcső társaságában diskurált a Hie­mer-ház házasságkötő termében. Közéjük Ambrus-Reiber Barbara érkezett, aki noha most első közös gyermekét várja férjével, több gyerkőc­nek is édesanyja szeretne lenni. Ezúttal ő örökölte meg Fehérvár bölcsőjét, amelyet kilencedik alkalommal adtak „kölcsön” tulajdonlásra. A család kisfia várhatóan májusban látja meg a napvilágot. Ha pedig kinövi a bölcsőt, annak új gazdát keres a Három Királyfi, Három Királylány Alapítvány székesfehérvári képviselete, a SZÉNA Egyesület vezetősége.

– Különleges családhoz került a bölcső, ugyanis huszonöt évvel ezelőtt Barbi szülei az egyesület alapító tagjai voltak. Most pedig már a következő generációnál is érkeznek a babák – mesélt az előzményekről Bálesné Elekes Rita.

Deák Lajosné önkormányzati képviselő hozzátette: a család a társadalom alappillére, éppen ezért fontos, hogy ilyen eseményekkel is megerősítsük ezt a köteléket. Emlékeztetett: Fejér megyében az elmúlt időszakban ezer kisgyermek született, akiket szintén pátyolgatni kell, akiknek szintén kulcsfontosságú, hogy családban nőjenek fel.

Ambrus-Reiber Barbara (középen) örökölte meg Fehérvár bölcsőjét

A bölcsőátadást követően nyereményjáték-sorsolás kezdődött. A Házasság hete rendezvénysorozathoz kapcsolódva az egyesület rajz- és fotópályázatot hirdetett. Tavaly a párokat szólították meg, akkor arra kérték őket, randevújukról készítsenek fotót, azzal pályázzanak. Idén a gyermekeknek szólt a felhívás: azt kellett rajzban vagy fotón megörökíteniük, hogyan ismerkedtek meg egymással a szüleik, miként alakult a kapcsolatuk, hogyan jutottak el a házasságig. Bálesné Elekes Rita elnök elmondta, aki meg tudta ragadni a témát, élt is a lehetőséggel, ám mivel több helyről hallották, hogy a téma nehéz volt, jövőre jobban átgondolják, mi lesz a házasságmegerősítő program tárgya, formája.

A rajzpályázatra érkezett egyik alkotás
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A legjobb alkotások között szerepelt a bevezetőben említett gombapörköltes történet (amelyben nem a későbbi édesapa égett oda, hanem az étel!), egy virágkoszorús boltív alatti házasságkötés, valamint családi fotók. Az egyik rajz története alapján „apa anyának mindig írt egy levelet, és összeházasodtak, és lett három szép gyerekük”. Nos, ilyen és ehhez hasonló alkotások közül sorsoltak végül csütörtökön. Jankó Napsugár egyórás családi bowlingozást, Fülöp Attila egy cukrászda-kávézóba szóló ajándék­utalványt, Gulyás Panna egy családi falmászást, Pintér Tamás pedig családi fürdőbelépőt nyert. A különdíjat, amely egy Csodák Palotájába szóló családi belépőt takar, egy ikerpár, Kiss Zalán és Kiss Zétény érdemelte ki pályázata alapján. Bálesné Elekes Rita elmondta: bizony az ő anyaguk szól az édesanya, az édesapa és a gomba hármasáról…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában