Koronavírus Fejérben

2020.05.28. 14:00

Elmarad a végzősök szerenádja, hagyományos évzárója, ballagása

Miként ballagnak az idén a nyolcadikosok? Lesz-e nekik bankett, szerenád, osztálytabló? Körkép.

Héjj Vivien, Borsányi Bea, V. Varga József

Az iszkaszentgyörgyi végzősök palotást táncoltak a farsangi jelmezbálban Fotó: Fehér Gábor (archív)

Fotó: gaborfeherphoto

– A ballagásokkal és a tanévzárókkal kapcsolatosan azt kérjük az intézményektől, hogy ne szervezzenek a tanév végén szokásos tömeges, a tanulók és a pedagógusok kötelező személyes részvételével járó, hagyományos tanévzáró ünnepséget és ballagást. Azonban átgondoltan, kevesebb résztvevővel, akár az adott osztályok számára a hagyományostól eltérő, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon a ballagás és a tanévzáró megszervezése is lehetséges. A bizonyítványok kiadását is hasonlóan fogják az iskolák megszervezni – mondta el érdeklődésünkre Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ igazgatója..

A Székesfehérvári István Király Általános Iskolában szűk körben rendeznek ballagást, a szabályok betartásával.

– A két 8. osztály tanulói a szokásokhoz hűen végigjárják az iskola épületét, majd az udvaron, egymástól tisztes távolságban búcsúzhatnak az iskolától, tanáraiktól. Ezt követően a ballagó diákok a bizonyítványukat is megkapják. Szülők nem lehetnek jelen az eseményen – tudtuk meg Krählingné Kovács Tündétől, az iskola igazgatójától, aki lapunknak elmondta, a szokásoktól eltérően idén nem rendeznek külön szerenádot, bankettet. A többi osztály tanulói a tervek szerint előzetes beosztás alapján vehetik át az év végi bizonyítványukat

Az Iszkaszentgyörgyi Általános Iskolában, a Vértesboglári Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában és a csákvári Esterházy Móric Nyelvoktató Német Nemzetiségi Általános Iskolában sem tartanak tanévzáró ünnepséget, a bizonyítványok ezekben az iskolákban is a Kréta rendszeren keresztül tekinthetők meg. Csákváron viszont úgy tervezik, hogy ha a járványügyi helyzet megengedi, akkor megtartják a bizonyítványosztást, természetesen szigorúan megszervezve, hogy egyszerre nagyobb tömeg ne jöjjön össze az iskolában. Ezért úgy készülnek a tanév adminisztratív lezárásával, mint máskor, a bizonyítványokat is a szokásos időre megírják majd. A szomszédos Vértesbogláron pedig egy esetleges online évzáró megszervezése került szóba, de döntés ezzel kapcsolatban még nem született.

Az iszkaszentgyörgyi végzősök palotást táncoltak a farsangi jelmezbálban
Fotó: Fehér Gábor (archív)

Ami a 8. osztályosok ballagását illeti, mind a három településen szabadtéri ünnepséget terveznek. Vértesbogláron legfeljebb a diákok szülei vehetnek részt az eseményen, ám sem testvéreket, sem további hozzátartozókat nem hívhatnak meg a ballagók az iskolába. A ballagáson az egyetlen, 16 fős osztály közösen járja végig az épületet, majd az udvaron rövid ünnepség keretében kapják meg a bizonyítványaikat, és osztják ki a jutalomkönyveket. Iszkaszentgyörgyön nem lesz korlátozás a meghívott rokonok számát tekintve, ugyanakkor a 20 fős osztály tagjai legfeljebb kettesével-hármasával mehetnek be az épületbe, hogy búcsút vegyenek a tantermektől és a folyosóktól. A ballagást lazább hangulatú, szabadtéri bankett formájában tartják meg, amelyre meglepetéssel is készül a tanári kar, és ezen osztják ki a bizonyítványokat is. Meglepetésben Csákváron sem lesz hiány, ahol szintén kültéri ünnepségen vesznek búcsút a nyolcadikosoktól, méghozzá kettőn, mivel két ballagó osztálya és benne 40 végzőse van az iskolának. Az igazgatónőtől azt is megtudtuk, hogy a diákok elfogadták a helyzetet, már nem okoz különösebb izgalmat a tanév szokatlan lezárása.

A ballagás előtti szerenád, amely a legtöbb településen ma már az általános iskolákban is divat, mind a három településen elmarad az idén.

A tantermen kívüli digitális munkarend a tanítási év végéig, június 15-éig marad érvényben – mondta el lapunknak Szilágyiné Németh Sarolta Zsuzsanna, a Dunaújvárosi Tankerületi Központ igazgatója. A tankerülethez 27 település 42 iskolája tartozik (Dunaújvárosban és környékén, valamint Dél-Fejérben). Június 2-ától lehetségessé válik az iskolákban a pedagógusok és a tanulók oktatási célú találkozása, kiscsoportos konzultációk, illetve egyéni felkészítés tartása. A tanulókat külön feltételek és igazolások nélkül fogadják az intézmények. A ballagások, bizonyítványosztások és a tanévzárók az eddig megszokottaktól eltérően zajlanak majd, kevesebb résztvevővel, az egyidejű tömeges jelenlétet mellőző módon. A tanév végi „menetrendről” érdeklődésünkre egyelőre semmi pontosat nem tudott elmondani sem a két sárbogárdi általános iskola (Mészöly és sárszentmiklósi), sem a polgárdi Széchenyi, sem pedig az enyingi Batthyány-iskola igazgatója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában