Lazuló korlátozások

2020.05.24. 15:30

Ha a koronavírus engedi, a fehérvári Csongrádi Márk gyerekeket fog táboroztatni Amerikában

2019 nyara óta él az Egyesült Államokban a fehérvári Csongrádi Márk, aki egy sportösztöndíjnak köszönhetően jutott ki a Missouri államban található Fayette egyetemére, a Central Methodist Universityre.

Elekes Gergő

Márk csapatát egészen a bajnoki címig vezette az előző szezonban

Forrás: Csongrádi Márk

A Videoton legendás labdarúgójának, Csongrádi Ferencnek fiával, Márkkal a koronavírus kezdeti szakaszában beszélgettünk Fejérnép című podcast műsorunkban. Most ismét megkerestük a fiatalembert, hogy kiderítsük, az Amerikai Egyesült Államokban milyen változások történtek az elmúlt egy hónapban.

Talán az egyik legfontosabb kérdés: hogy vagy?

– Szerencsére minden a lehető legnagyobb rendben van velem is, illetve a családommal is otthon Magyarországon.

Legutóbbi beszélgetésünk idején lakóhelyeden még kijárási korlátozás volt érvényben és távoktatás zajlott. Magyarországon nemrégiben elkezdték feloldani ezeket a korlátozásokat. Nálatok hogy alakul az élet mostanában? Sikerült-e megfékezni a koronavírus terjedését vagy továbbra is súlyos problémákat okoz az USA területén?

– Meglehetősen ellentétes az, amit én tapasztalok, hiszen annak ellenére hogy már a fertőzöttek száma meghaladta az 1,6 millió főt, az államok sorban oldják fel a korlátozásokat. Ez történt nálunk, Missouriban is. Kinyitottak az üzletek, boltok, hasonló feltételekkel, mint Magyarországon, gondolok itt például a két méteres távolságra az asztalok között. Legjobb tudomásom szerint a görbe csökkenő tendenciát mutat, valószínűnek tartom, hogy ennek, illetve az emberek által generált nyomásnak köszönhetően oldják fel a korlátozásokat. Korábban ugyanis rengetegen vonultak az utcákra, és követelték üzleteik kinyitásának lehetőségét, máskülönben nincs bevételük. Amerikában az állam úgynevezett stimulus csekket küld a lakóknak pénzügyi segítségként, ami felnőttek esetében maximum 1200 dollar, gyerekeknek 500 dollár lehet.

Történt-e valami kiugró dolog a környékeden az elmúlt időszakban?

– Számomra az egyetlen érdekes dolog az elmúlt időszakban az volt, amikor Floridába utaztam egy hétre, ott pedig a strandok megnyitása után elképesztő méretű embertömeg töltötte idejét, elővigyázatosságnak, pániknak a nyomát se éreztem

Hogy alakul a sportélet? Magyarországon ez is kezd újraéledni, és bár zárt kapuk mögött, de zajlanak mérkőzések.

– Nagy fejtörést okoz ez a döntéshozóknak, hiszen a diákok különböző államokból jönnek vissza az iskolákba, illetve a csapatok találkozásakor elkerülhetetlen a kontakt a játékosok között. Nálunk mindenki tesztelve lesz a szemeszter kezdetekor, gyanítom, hogy máshol is ezt a protokollt fogják követni, így talán kivédhető egy újabb hullám berobannása az iskola újrakezédésekor.

A mi ligánk július 1-ig fogja meghozni a végső döntést az őszi szezon megkezdéséről. Az a tapasztalatom, hogy az amerikai döntéshozók a legtöbb esetben túlzottan is figyelnek az egészség megőrzésére (például a legkisebb havazásnál is elmaradnak az órák), ezáltal van egy olyan érzésem, hogy az őszi szezon tavaszra fog csúszni, de ne legyen igazam.

A másik nehéz dolog a végzős sportolókat érinti, akik csapatukkal bejutottak a döntőbe, de mivel le lett fújva a szezon, nem lesz már lehetőségük megszerezni azt a címet, amiért 4 évig dolgoztak. Ilyen például az egyetemünk női kosárcsapata is, akik az iskola történetében először jutottak el a döntőig.

Saját szememmel láttam őket zokogni, amikor az edzőjük közölte velük a rossz hírt, hogy elmarad a döntő. Szívszaggató volt.

Márk csapatát egészen a bajnoki címig vezette az előző szezonban
Fotó: Csongrádi Márk

Van esély arra, hogy még az idei tanévben fizikailag is jelen legyetek a tantermeben vagy már mindenképp online maradtok nyárig?

– Nálunk a tanév május 8-án ért véget, online történtek a vizsgák, a technikai felkészültségnek köszönhetően minden gördülékenyen ment, és érezhetően figyelembe vették a pedagógusok is a kialakult helyzetet. A következő szemeszterről már megszületett a döntés, visszatérünk a tantermekbe, szigorú szabályokat követve.

Mik a terveid most a jövőre vonatkozóan, hogy éled a hétköznapjaidat?

– Jelenleg Minnesota államban vagyok, jövő héten fog kezdődni a szakmai gyakorlatom. Gyerekeknek fogok sporttal kapcsolatos programokat szervezni és levezényelni egy táborban, és a szezon végéig itt fogok dolgozni. Annak ellenére, hogy folyamatosan enyhítenek a korlátozásokon, természetesen még mindig megvan az esély arra, hogy lefújják az egészet, ha pedig így alakul, újra kell terveznem az egész nyaram.

Összességében az élet minden területén jelen van a vírus, mindenki erről beszél, sok a kérdőjel a fejekben, az emberek maszkban járnak dolgozni, boltba, és valószínűleg ez az életünk része marad még egy darabig.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában