Koronavírus Fejérben

2020.05.23. 07:11

Vírus elleni mentőfertőtlenítés Székesfehérváron, elsőként az egész országban

A mentőállomás melletti parkolóban három nagy konténer állomásozik. Azokba egyszer-egyszer mentőautó halad be, majd a túloldalon ki.

Szanyi-Nagy Judit

A mentőállomás melletti zónában fertőtlenítik a járműveket

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A járművek összesen közel egy órát töltenek el a konténerekben, amíg „készen” nem állnak az újabb szállításra. Ez alatt az idő alatt végzik el rajtuk azt az ózongenerátoros fertőtlenítést is, amely a koronavírus megöléséhez szükséges.

– Az országban elsőként a székesfehérvári mentőállomásnál alakítottak ki ilyen professzionális konténeregységet. Hasonló rendszer működik ugyan Magyarországon, de az nem speciálisan erre a célra kialakított – nyilatkozott Vörös Péter, az Országos Mentőszolgálat közép-dunántúli regionális igazgatója.

– Az elsők voltunk, de remélhetőleg nem az egyedüliek – fejezte ki bizodalmát Cser-Palkovics András polgármester. – A város bruttó 18,3 millió forinttal támogatta ezt a projektet, s a továbbiakra nézve azt a megállapodást kötöttük, hogy ha az állam is finanszírozza a beruházást, az önkormányzat akkor sem kéri vissza a pénzt. Pontosabban ezt az összeget ismét a mentőállomásra fordítja – tette hozzá az elöljáró.

A mentőállomás melletti zónában fertőtlenítik a járműveket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A városon és az OMSZ-en kívül az RBD (Red–Blue Devils székesfehérvári ultracsoport) is hozzájárult az eredményes megvalósításhoz. Ennek mikéntjéről Rotter Balázs szurkolói tag beszélt: ők Székesfehérvár- és Videoton-címeres védőmaszkokat készíttettek, az így befolyt félmillió forintot pedig a város számlájára utalták a társadalmi szerepvállalás részeként.

Reszegi Imre, a székesfehérvári mentőállomás vezető mentőtisztje köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak azért, mert fél éven belül újabb nagy összeggel támogatta az intézményt. Mindehhez Cser-Palkovics András gyorsan hozzátette: inkább a „nagyközönség” tartozik köszönettel azért a munkáért, amelyet a mentők, ápolók, kórházi dolgozók a veszélyhelyzet idején is megtesznek a betegekért.

A járvány lecsengését követően a konténereket nagyobb rendezvényeken, fesztiválokon egyfajta mobil orvosi egységként használják fel a jövőben.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában