úgymond centrumosodnak

2020.06.03. 07:20

Soproni központ alá kerülnek a megye mezőgazdasági szakiskolái is

Soproni székhelyű szakképző centrum alá sorolják július 1-től a megye agrárszakképző intézményeit.

Sági Zoltán

Stossek Balázs

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Jó egy esztendeje vált központi témává, hogy az ipari szakképzés után a mezőgazdasági szakképzés átalakítása is időszerű volna. Szintúgy egy esztendeje jelent meg a Szakképzés 4.0 címet viselő minisztériumi tanulmány, amely a szakképzés megújításának középtávú stratégiai teendőit foglalja össze. A Nemzetgazdasági Minisztérium az általa fenntartott 380 szakképző iskolát már korábban 44 szakképző centrumba szervezte. Most az állami fenntartású szakképző intézmények közül az Agrár­minisztérium alá tartozó 63 intézmény szerveződik agrárszakképzési centrumokba. Az átalakulásról Stossek Balázzsal, a Dr. Entz Ferenc Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola és Kollégium intézményvezetőjével beszélgettünk.

Megtudtuk, május elejére kialakult a végső struktúra. Ennek megfelelően – a korábban megjelent hírek szerinti hat helyett – július elsejével öt agrárszakképző centrum jön létre az ország területén. Az ipari szakképző centrumokénál magasabb fokú integráció eredményeképp a létrejövő agrárszakképző centrumok alá átlagosan 12-13 intézményt sorolnak majd. Az országban szétszórtan elhelyezkedő feladatellátási helyek végső besorolásában a Fejér megyei, azaz a velencei, a seregélyesi és a székesfehérvári mezőgazdasági szakképző iskolák a Kisalföldi Agrárszakképzési Centrumhoz kerültek. Tizenegy másik, Vas, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megyei iskolával együtt.

Stossek Balázs
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Mint Stossek Balázs fogalmazott, az ötmegyényi terület egy központ alá rendelése minden bizonnyal tartogat kihívásokat az érintett feladatellátási helyek számára. A centrumosítás ugyanis nem tisztán mezőgazdasági irányultságú iskolákat von közös irányítás alá.

Emellett mindegyik iskolának van saját gazdasága, amelyet a jövőben is fent kell tartani, működtetni kell. Ugyanakkor az integráció megfelel az uniós sajátosságoknak, már csak a pályázatokhoz való hozzáférés lehetősége miatt is. Az érintett Fejér megyei intézményekben jelenleg futó pályázati program is 10 iskola konzorciumában vált megvalósíthatóvá. Az új szakképzési törvény önálló jogi személyiségként hagyja meg az intézményeket, de az igazgatás fő jogkörei július elsejével átkerülnek a létrejövő öt centrum igazgatási központjainak vezetőihez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában