„Óriási mennyiségű hely szabadult fel, és nem csak az aktív időszakban”

2020.07.21. 07:00

Bevált az önkormányzat döntése – Végre találni parkolóhelyet Fehérváron!

Ismert, július elsejétől – éppen amikortól a pandémia miatti általános díjmentes parkolás is véget ért – újabb zónákban vált fizetőssé a parkolás.

Majer Tamás

Egyed Attila szerint a vasút területén lévő murvás parkoló vált, válhat jobban kihasználttá

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Még egy tavaly év végi közgyűlésen született döntés a kérdésben. Molnár Tamás önkormányzati képviselő nemrég nyilatkozta lapunknak, hogy

kifejezetten az újonnan fizetőssé váló helyeken élők kérésére jött a változtatás. Lakossági fórumokon, fogadóórákon, levélben és társasházak aláírásgyűjtő íveken is kérték ezt.

A Balatoni út 3–15. közötti terület, a Deák, a Lövölde, az Árpád utca és a kapcsolódó lakótelepi parkolók, a Lövölde utca 2–16. és 18–24. sz. társasházak mögötti helyek, a Lövölde utca – Tüzér utca és Erzsébet utca által határolt lakótelepi parkolók, a Széchenyi utca 29. előtti terület, illetve a Horvát István-lakótelep és a Kölcsey utca parkolói kerültek be a fizetős övezetbe. Egyed Attila és Schmöltz Miklós közös képviselőkkel beszélgettünk az elmúlt 20 nap tapasztalatairól.

Látható, elsősorban a belváros és a vasút közötti lakótelepek, utcák parkolói váltak fizetőssé.

E területek eddig is a fizetős-ingyenes zóna határán voltak, ám most, mint az „adj, király, katonát!” játékban, átkerültek a másik oldalra.

Egyed Attila és Schmöltz Miklós (külön-külön) több, a fentebb sorolt társasház közös képviselője a Horváton és a Lövöldén is, napi munka számukra e területek mindenkori parkolási ügye (is). Véleményük egybehangzó: a július elsejétől érvénybe lépett intézkedés folytán az ingyenesből fizetőssé lett területeken érezhetően rengeteg parkolóhely szabadult föl: könnyű már megállni. Ez értelemszerűen az ott élők számára pozitív.

– Gyakorlatilag az történt, amire a legkevésbé számítottam, bár így utólag meglett a magyarázat rá – kezdett bele tapasztalatai elősorolásába Egyed Attila. – Óriási mennyiségű hely szabadult fel, és nem csak az aktív időszakban, a reggeli, esti órákban is!

Kifejtette, minden bizonnyal a Horvát István-lakótelepen parkoltak eddig sokan olyanok, akik a közeli, régebb óta fizetős helyeken élnek, de valamiért nem vettek oda bérletet, inkább itt álltak meg.

– Azok az emberek, akik úgy dolgoztak, hogy már kora délután végeztek, átjöttek ide, az eddig ingyenes lakótelepre, s onnan hazasétáltak – mondta. – A református óvoda és a nagy posta felőli oldalon pedig a postai dolgozók és a vasútra járó emberek parkoltak, ami szintén megszűnt – folytatta.– A Lövölde engem ott érint, ahol a Béke téri iskola mögötti terület van, amelyet szintén a vasútra járó emberek foglaltak el zömmel, most gyakorlatilag üres a terület – tette még hozzá.

Egyed Attila szerint a vasút területén lévő murvás parkoló vált, válhat jobban kihasználttá
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Vajon akkor most hol parkolnak ők? Egyed Attila szerint a vasút területén lévő murvás parkoló vált, válhat jobban kihasználttá. Másrészt szerinte most már olyan autótulajdonosok is kiváltották a parkolóbérletet, akik eddig is megtehették volna, de inkább felkeresték a közeli ingyenes helyeket.

– Azt tapasztalom, hogy ott segít leginkább az új intézkedés, ahol már a fizetős zóna határán voltunk – ezek már Schmöltz Miklós szavai. Mint mondta, voltak, vannak olyan emberek, akik erkölcsi, anyagi, hozzáállásbéli okok miatt („inkább gyalogol kétszáz métert, de nem vesz parkolójegyet”) választották a július előtt még ingyenes helyeket.

– Ezek az emberek most továbbmentek a távolabbi, díjtalan részekre, vagy most már megvették a saját lakcím szerint, már korábban is díjköteles területükre érvényes bérletet – mondta Schmöltz Miklós; ezt leginkább a Horvát István-lakótelep felszabadulásán éri tetten a közös képviselő.

A Lövölde újonnan fizetőssé váló parkolói kapcsán ­Schmöltz rámutatott, mivel itt nagy területen egyszerre vált fizetőssé a parkolás, nem biztos, hogy ilyen egyértelmű javulás lesz érezhető. Most alakul ki a helyzet. Magunk tegnap délután köröztünk a Lövöldén, akkor sok szabad hely volt.

A közeli, szintén fizetős Huszár utcában épülő társasház körül úgy tűnik, nincs parkolóhelygond, hiszen felszíni parkolók és mélygarázs is épült a társasháznál, s a közeli áruház parkolóhelyei is besegítenek. Schmöltz ismeretei szerint a környéken lévő magánorvosi rendelők generálnak errefelé extra forgalmat, 18 óra után is. Ugyebár 8 és 18 óra között kell fizetni Fehérváron a parkolásért.

A Balatoni út 3–15. körül, úgy láttuk, sok üres hely van, korábban itt ádáz küzdelem folyt a helyekért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában