párzási időszak

2020.07.21. 07:40

Vigyázat, szerelmes őzek az utakon!

A rend­­őrök a vadelütés veszélyeire hívják fel az autósok figyelmét.

FMH

Itt a nyár, itt az őzek nászának ideje

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A nyári időszak, kifejezetten a július közepe és vége az őzek párzási időszakának kezdete. Az egyébként félénk, bizalmatlan állatok ebben az időszakban kiszámíthatatlanul viselkednek, hirtelen, minden előjel nélkül ugorhatnak ki az úttestre, az éppen ott közeledő járművek elé – írja a police.hu.

Itt a nyár, itt az őzek nászának ideje

A közleményben felhívják az autósok figyelmét a helyes sebesség megválasztásának fontosságára, valamint az óvatos közlekedésre – nemcsak a „Vadak” táblákkal jelzett utakon, de az erdősávok, termőföldek mellett is, különösen szürkületkor, valamint az esti és az éjszakai órákban. Ha van elég idő lefékezni a járművet, meg kell várni, míg az állat átkel az úton. Számítani kell egymás után több állat felbukkanására is.

A féktávolságon belül észlelt vad megjelenése esetén nem lehet mást tenni, mint erőteljesen fékezni és használni a jármű hangjelzését, de kerülni kell a hirtelen kormánymozdulatot.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában