Meddig mehet ez még így?

2020.08.05. 11:30

A helyi ellenzékként ismert ÖEP és a polgármester ádáz csatája dúl Perkátán

Nem egyeznek az érdekek a perkátai vezetés két oldala, a polgármester Somogyi Balázs és társai, illetve az ÖEP (Öten Együtt Perkátáért) tagjai között. Mindez az előző héten, csütörtökön tartott testületi beszélgetésen csúcsosodott ki.

Korondy Tamás

Középen Somogyi Balázs és Sarok Mihály, jobbra Mosonyi-Bógó Nikolett és Áldott Richárd képviselők Fotó: SB (archív)

Mint ismeretes, Perkáta vezetése 4-3 arányban ellenzéki többségben irányít, ami rendre ádáz vitákhoz vezet a faluban. Az említett napon Sarok Mihály alpolgármester, egyben az ÖEP vezetője 18 órai kezdettel testületi egyeztetést kért, ahol Perkáta jövőjéről szándékozott beszélni, arról, hogy miként tudnának a továbbiakban egymásra mutogatás nélkül, érdemben tenni a településért.

Alábbiakban Szilasy Lászlónak, a hét képviselő egyikének közleményét dolgoztuk fel.

Áldott Richárd, az ellenzék egyik tagja már a megbeszélés elején a polgármestert – még saját társai szerint is – agresszív módon kezdte el támadni, s olyanokat címzett a vezető felé, mint „tönkre teszem az életed”, „hátba szúrlak egy karddal”, „nem érdekel a véleményed”, vagy „2024-ig tönkreteszem az életedet, ha polgármester maradsz”. Mint olvasható – pontosan Áldott Richárd viselkedése miatt –, az egyeztetést követően Mosonyi-Bógó Nikolett, az ÖEP egyik tagja megkérte Somogyi Balázs polgármestert, hogy az esetről ne jelentessen meg írást, egyben ő is megígérte ezt, amit már aznap megszegtek. Még az éjszakai órákban közöltek egy írást közösségi oldalukon, mely szerint a megbeszélés előtt lemondásra kérték fel a polgármestert, amennyiben nem képes Perkáta jövőjéért együtt dolgozni az ÖEP tagjaival. Erről megkérdeztük a polgármestert is.

Középen Somogyi Balázs és Sarok Mihály, jobbra Mosonyi-Bógó Nikolett és Áldott Richárd képviselők Fotó: SB (archív)

– Az informális képviselő-testületi megbeszélés előtt nem került sor arra, hogy felkértek volna képviselőtársaim, mondjak le a polgármesterségről. Pont én javasoltam több megoldást a kialakult patthelyzetre. Első verzióként a testület önfeloszlatását javasoltam, ami a legdemokratikusabb megoldás lenne, hiszen a lakosság dönthet az elmúlt időszak figyelembevételével a településünk irányításáról. A patthelyzetnél minden jobb. Második variánsban a polgármester lemondása jöhetne szóba, de akkor csak polgármestert választanak, testületet viszont nem, tehát kevésbé érvényesülhet a polgárok elmúlt egy évet is értékelő akarata. Az új képviselők egy C változatra kérdeztek rá, akiknek felvázoltam, hogy a 76 milliós, a Győri-kastélyt érintő nyertes pályázat visszaadása és a jelentős iparűzési adót termelő nagy naperőműpark elleni kampányuk után nagyon nehéznek látom a település helyzetét. Éppen ezért visszakérdeztem, hogy segítsenek, nekik mi a tervük a faluval? Mit ajánlanak Perkáta jövőjéért? Erre pedig már csak a rajzfilmekben hallható kínos csend érkezett a tücsökciripeléssel – válaszolta lapunknak a polgármester, aki kitért Áldott Richárd viselkedésére is.

– Nem ez az első eset, hogy Áldott Richárd ilyen hangnemet üt meg, és ami még borzasztóbb, hogy még büszke is ezekre a véleményekre. Legutóbb karácsonykor is hasonló stílusban folytatott le egy beszélgetést, akkor fel is szólítottam lemondásra, amit nem tett meg. Még az is előfordul, hogy a saját társait szólja meg, amiért nem mondják ki kerek perec a véleményüket. Szerinte az egész egyeztetés egy mellébeszélés volt most is köztem és Sarok Mihály között, amiért kulturált stílusban próbáltunk beszélgetést folytatni – zárta Somogyi. Az ügyben felkerestük Sarok Mihály alpolgármestert, aki elismerte a megbeszélésen történteket, ugyanakkor szerinte korántsem volt ilyen komoly a helyzet, nem így kell értelmezni Áldott szavait.

Az ügy kirobbanása után nem tudtuk elérni a szeszélyesen viselkedő képviselőt, most azonban sikerült vele tisztázni a körülményeket. – Amióta a kastélyban tervezett fényjáték projektet visszaadtuk, azóta egyenes hátra­arcot vett az egész testületi összefogás. Mióta a Balázs úgy gondolja, hogy nem tudunk együtt dolgozni (Somogyi Balázs, Perkáta polgármestere), azóta két irány felé állít minket, vagy a testület feloszlatására, vagy arra, hogy ő távozik a posztjából. Szerinte ez a két lehetőség van, szerintem viszont létezik egy C verzió is, és én ezt szeretném: maradjon a Balázs a polgármester, emellett pedig igenis tudjunk együtt dolgozni egymás mellett. Ha viszont ez nem megy, akkor neki kell mennie, hiszen a testületet nem fogjuk feloszlatni. Úgy gondolom, hogy az ilyen vagy-vagy helyett inkább az is-is lenne a jó megoldás. Ezzel is együtt tudok dolgozni, azt is meg tudom oldani. Az együttes munka akarásának a nyomát sem látom – mondta el Áldott, aki 80 százalékban igazat ad a Szilasy László által közzétett közleménynek, szerinte csupán a lényeg maradt ki az összefoglalóból.

– Felvázoltam az előbb elmondottakat a polgármesternek a rám jellemző vehemenciával, mire a Szilasy különböző jelzőkkel illetett, valamint pszichiáter segítségét javasolta. Én közöltem vele, hogy 15 évvel ezelőtt ilyen jellegű beszólásért nagyot kapott volna, mire ő felállt, és azt mondta, hogy jöjjek, és üssem meg. Úgy gondolom, hogy ez abszolút nem helyénvaló viselkedés egy tanárembertől – foglalta össze Áldott a történteket. Megkerestük Szilasy Lászlót is, hogy reagáljon az elhangzottakra, akit a mai napig mélyen lesújtanak a történtek. Azt elismerte, hogy ő kérte, hogy üsse meg őt Áldott, de provokációról szerinte szó sem volt egész idő alatt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában