2020.09.23. 07:20
Előállt a nagy menü!
Kezdetben nagy volt a merítési lehetőség: bármilyen levest, főételt és desszertet jelölhettek a nevezési szakaszban a Fejér menüje címre.
A Fejér menü szavazáson eldőlt, mi kerüljön a fazékba
Fotó: Nagy Zoltán Péter / Fejér Megyei Hírlap
Többen éltek is a lehetőséggel, így a legtöbb szavazatot kapott ételek a top tízbe kerültek, hogy a nem mindennapi címért versengjenek egymással. A nagy mennyiségű online és print szavazatból végül egyértelmű kép rajzolódott ki a helyezetteket illetően, amelyre Volenter István séf is azt mondta, bár a húsos leves a húsos főétellel szakmailag nem a legjobb, mégis egy vállalható menüsorról van szó.
Az önök szavazatai alapján a tárkonyos csirkeraguleves, a vadas marha zsemlegombóccal, valamint a jenői kuglóf hármasa nyerte el a Fejér menü címet, amely fogásokat a közeljövőben – méghozzá várhatóan október elején – a móri Fogadó az Öreg Préshez étteremben el is készítik.
A tárkony mint fűszer Erdélyből került Magyarországra, s mára egy nagyon közkedvelt ételízesítővé vált. Érthető, hogy erre a levesre érkezett a legtöbb voks – főleg, hogy tartalmas, csirkés változatról beszélünk.
Mondhatni, csaknem egyértelmű volt a vadas marha győzelme is, hiszen az egyik ismert, tipikusan magyar ételről beszélünk e fogás kapcsán.
A desszert esetében pedig külön öröm, hogy egy tipikusan Fejér megyei fogás diadalmaskodott: a jenői kuglóf nemcsak ízében, de formájában is egyedi. Ennek titka a zománcos lábas, amelyben készül – s persze a hozzáadott szeretet. A hagyományos jenői kuglóf receptjét lapunkban már korábban közöltük, nem titok: Papp Jánosné, született Szentes Erzsébet 1953-as receptjét ezúttal még többen megismerhetik!