Tágas közösségi terek, belső lift

2020.10.19. 17:30

Az ütemezés szerint zajlik a patinás, Arany János Szekfű Gyula utcai épületének felújítása

Régóta várt beruházás vette kezdetét az év elején. Az Arany János EGYMI Szekfű Gyula utcai épülete a felújítás befejeztével nemcsak impozáns külsőt kap, de a speciális igényű diákok számára is sokkal alkalmasabb lesz.

Héjj Vivien

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető: Ami eddig elkészült, már az is látványos és nagyon szép Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola épülete előtt elhaladva már most szemmel látható a változás: az egykor omladozó külsőt viselő iskola falai megújultak, a szürke árnyalatot gyönyörű fehér szín váltotta fel. Ha kicsit feljebb tekintünk, érkezik az újabb meglepetés: már a tető cseréje is javarészt készen van. A munka folyamatosan zajlik, jelenleg minden az előzetes terveknek megfelelően halad. Már korábban beszámoltunk, február 1-jén megkezdődött az Arany János Szekfű Gyula utcai, 1928-ban átadott épületének felújítása. A munkálatok a Székesfehérvári Tankerületi Központ beruházásában, Székesfehérvár önkormányzatának támogatásával valósulhatnak meg, mindösszesen 600 millió forintból. A két ütemre osztott projekt jelenleg az első fázisában jár, amely várhatóan 2021 februárjában fejeződik be.

A végeredmény az eredeti tervrajzot idézi

– A kivitelezés mind a tető, mind a homlokzat tekintetében a Bernyák Bernát utcai oldalon kezdődött, ezt követte a Szekfű Gyula utcai főhomlokzat. Tavasszal – a járványügyi helyzetben – az iskolában nem volt oktatás, így könnyebb volt a munkavégzés. A főhomlokzat az iskolakezdésre elkészült, így azt zavartalanul használhatják az ide érkezők. A Benyák Bernát utcai homlokzaton a földszinti kis méretű nyílászárót visszaállították. A tervező mindenben az eredeti tervrajzot vette alapul, tehát amikor elkészül az iskola, akkor hozzávetőlegesen az új kori képét fogja mutatni. Ami eddig elkészült, már az is látványos és nagyon szép – kezdte Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető.

Mészárosné Törzsök Zsuzsanna intézményvezető: Ami eddig elkészült, már az is látványos és nagyon szép Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Közösségi tér

Az udvar felé néző homlokzaton a jelenleg zajló ütem részeként visszaállítják azt a kovácsoltvas erkélyt, amely szintén az eredeti, a húszas évek végén készült tervben volt. Az emeleti terasz három nyílászáróját – a két ablakot és a kivezető ajtót – már szintén kialakították. Az ajtó melletti két-két terem falát is lebontják, így egy olyan közösségi tér jön létre a felső folyosón – és egy szinttel lejjebb is –, amely akár kiállítások megtartását és iskolai rendezvények lebonyolítását is lehetővé teszi. Eddig ilyen közösségi tér nem állt rendelkezésre az intézményben. A pinceszinten található kis tornateremben a fal vizesedése folyamatos probléma volt. Ennek kiküszöbölésére egy speciális rendszert telepítettek, amely a nedvesség okozta problémák kiküszöbölésére szolgál. Itt már most látványos a javulás. A második ütem része az eredeti iskolaszárny tetőhéjazatának cseréje, valamint ennek a szárnynak a homlokzatfelújítása.

Az épületen kívül található fedett mozgáskorlátozott-rámpa biztonságos, csúszásmentes borítást kap, illetve az iskola régi nyílászáróit is újakra cserélik. A meglévő bejárati ajtók, melyek jó állapotban vannak, továbbra is megmaradnak, viszont hőszigetelt üvegezést kapnak. Emellett megújul az iskola energetikai és tűzvédelmi rendszere, valamint az épületen belül kialakítanak egy liftet, ami nagy segítséget jelent akkor, ha mozgáskorlátozott tanuló érkezik az intézménybe.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában