szemléletváltás

2020.10.15. 15:30

Fenntarthatósági hetet rendeztek Soponyán a jó környezetért

Globális felmelegedés, vízhiány, állatfajok kihalása, csökkenő energiakészlet, klímaváltozás. Ezek a veszélyek fenyegetik Földünket, ha nem változtatunk hatékonyan szemléletünkön és magatartásunkon.

V. Varga József

És kik lehetnének jobb szövetségesek ennek a változásnak az elősegítésében, mint a gyerekek? A szemléletváltásra a gyermekek a legfogékonyabbak, épp ezért fontos, hogy már iskolásként megismerkedjenek a fenntarthatóság és a környezetvédelem fontosságával.

Az országszerte az előző héten megrendezett fenntarthatósági témahét azzal a céllal jött létre, hogy a diákok minél előbb megismerjék a téma fontosságát intézményi keretek között, felfigyeljenek és megértsék személyes érintettségüket, hiszen kis odafigyeléssel ők is sokat tehetnek a Föld védelméért.

Amint Hollósi Lászlóné Anikó iskolaigazgatótól megtudtuk: a soponyai Zichy János Általános Iskola – örökös ökoiskolaként – ebben a tanévben is csatlakozott a témahét programjaihoz, hiszen az intézmény életében kiemelt helyet foglal el a környezeti nevelés, a környezettudatosság kialakítása, a környezet védelme, amely maga után vonja a fenntarthatóságot.

A témahét során, a tanórákon kiemelt téma volt Kajári Henrietta biológia–környezetvédelem szakos tanárnő vezetésével az energia és a klímaváltozás kérdése. A tanulók hosszú évek óta részt vesznek a PontVelem okosprogramjában, melynek keretében gyűjtik a használt elemeket, a mobiltelefonokat, több alkalommal hulladékgyűjtést szerveznek, valamint minden évben egy új fát is ültetnek az iskola udvarán.

A soponyai témahétre pályázatot hirdettek az iskolában. A gyerekek újrahasznosított anyagokból készítettek állatmaszkokat, melyekből az eredményhirdetés és a díjazás után kiállítás nyílt az intézmény aulájában.

A hét folyamán ellátogatott az iskolába Tóth Gábor solymász, aki érdekes, humoros, ismeretterjesztő, élő állatokat bemutató előadást tartott, melynek során a falusi életközösséget alkotó fajok sokszínű világába pillanthattak be a nebulók. Az előadás végére bebizonyosodott: lakókörnyezetünk remek élőhely az alkalmazkodásra képes élőlényeknek.

A műsorban a legkisebbektől (egér, patkány, nyest) a legnagyobbakig (róka, borz) képviseltették magukat e fantasztikus állatok, ezáltal a gyerekek részletes ismereteket szerezhettek a kézből nevelt szelíd vadállatokról.

A program elérte célját, felhívta a figyelmet a vadon élő állatok védelmére, a felelős állattartásra, az ember-állat együttélés szabályaira.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában