angolna, fürge cselle és jászkeszeg

2020.10.31. 14:28

Szavazás kezdődött az év hala címért

Az angolna, a fürge cselle és a jászkeszeg „indult” a 2021-es év hala címért.

Tihanyi Tamás

Az angolna is a jelöltek között van az idén

Fotó: MHT

A Magyar Haltani Társaság nyilvánosságra hozta, mely halakra lehet voksolni december 31-én délig. Eddig a nyúldomolykó, a kősüllő, a széles kárász, a menyhal, a magyar bucó, a kecsege, a compó, a harcsa, a balin, a vörösszárnyú keszeg és a süllő érdemelte ki az év hala címet. A szervezet célja, hogy a győztest nagyobb figyelem övezze a tudományos kutatásban és az ismeretterjesztésben.

A horgászok és a szakemberek javaslata alapján választották ki a jelölteket, egy őshonos, egy, a pecások által szívesen fogott, illetve egy védett halat.

Az angolna is a jelöltek között van az idén
Fotó: MHT

A kígyószerű angolna különleges hal, hiszen annak ellenére őshonos, hogy a Sargasso-tengerben ívik, mert természetes úton jutott vizeinkbe. Amióta nem telepítik, már eltűnt a Velencei-tóból is. A 8-10 centis fürge cselle eurázsiai faj, főként patakokban él. A környezeti változásokra érzékeny, ezért védett. Az ezüstös pikkelyű, vörös alsó úszóiról ismert jászkeszeg elsősorban folyóinkat kedveli. Vízfolyásokban és csatornákban az ország egész területén megtalálható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában