kormányinfó

2020.11.04. 19:17

Influenza-védőoltás: van, csak nem ott, ahol keresik

Nem cáfolta Gulyás Gergely, hogy akadozhat háziorvosi rendelők influenza elleni védőoltással való ellátása, azt viszont nem tartja reálisnak, hogy már elfogyott volna az eredetileg rendelkezésre álló 1,4 millió oltóanyag mennyiség. A Miniszterelnökséget vezető minisztert a Fejér megyei Hírlap egyebek közt a védőoltás hiánnyal kapcsolatban kérdezte a szerdai Kormányinfo sajtótájékoztatón.

Osváth Sarolta

Budapest, 2020. október 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 22-én. MTI/Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Több olvasónk ugyanis a háziorvosokra hivatkozva jelezte, hogy elfogyott a háromkomponensű influenza elleni oltóanyag, sőt, azt a tájékoztatást kapták, hogy már csak jövőre lesz mód hozzájutni. Igaz-e ez a hír, és mit tegyen, hová forduljon, aki ilyen választ kap a háziorvosától? – érdeklődtünk a minisztertől.

- A múlt évivel azonos mennyiségű, 1,4 millió vakcina mellett további oltóanyag vásárlást is lekötötte a kormány, holott tavaly ennek a mennyiségnek a jelentős része megmaradt – fejtette ki. Az idén nagyobb igényre számítottunk, de az utólag rendelt vakcina szállítási ideje másfél-két hónap. Mivel február-márciusban szokott lenni az influenzajárvány, ez még időben megérkezhet. Addig is, ahol a készletek elfogytak, a központi rendszerből lehet rendelni.

- A körzeti orvosoknak milyen lehetőségük van erre?

- Jelezniük kell az igényüket a megyei Kormányhivatalon keresztül és az Operatív Törzs igyekszik gondoskodni arról, hogy a lehető leghamarabb kapjanak még vakcinát. A miniszter szerint feltehetően vannak olyan helyek, ahol még bőségesek a készletek, vagy a szállítás éppen folyamatban van, másutt pedig már valós a hiány. A háziorvosoknak igényelniük kell, az emberek pedig folyamatosan érdeklődjenek a rendelőkben. A miniszter azt nem zárta ki, hogy a plusz vakcinarendelés megérkezéséig azért lehetnek fennakadások.

Lapunk másik kérdése a Modern Városok Programra vonatkozott: az iránt érdeklődtünk, hogy a tervezett fejlesztéseket vajon érinti-e COVID járvány fokozódása?

Gulyás Gergely válaszában hangsúlyozta: nem változtak a Modern Városok Program célkitűzései, sőt a kormánynak az a szándéka, hogy ha lehet, akkor gyorsítja a fejlesztések megvalósítását. Akár decemberben, akár 2021 januárjában, vagy a jövő nyáron meglesz végre a koronavírus ellen vakcina, a gazdaságnak kell, hogy legyen ereje a recesszióból való kilábaláshoz. Így talán a jövő év első felében eljuthatunk oda, ahol 2020 elején tartottunk – tette hozzá Gulyás Gergely.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában