Jövőre új szemlélettel újratervezik

2020.11.27. 15:45

Zárva Mikulásfalva, azaz Nagykarácsony kapui!

Immár negyedszázada jól tudjuk: a Mikulás Fejér megyében lakik, mégpedig a 1400-as lélekszámú mezőföldi településen, Nagykarácsonyban, azaz Mikulásfalván. A hagyományos ünnepi decemberi programsorozatba az idén azonban közbeszólt a járvány!

V. Varga József

Idén a Mikulás nem fogadhatja a gyerekeket

Fotó: archív / Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap)

MÚLT

A Mikulásház 1995-ben nyitotta meg kapuit, s attól kezdve töretlen népszerűségnek örvendett. Országos ismertséget adott a falunak, hogy a karácsonyi ünnepek előtt különleges ünnepi képeslapot lehet küldeni, melyet az alkalomra szóló postai bélyegzővel érvényesít a postahivatal.

A história szerint: a Magyar Posta 1994-ben alkotópályázatot írt ki általános iskolások számára, Tervezz karácsonyi bélyeget! címmel. A győztesek jutalma a díjak mellett nagykarácsonyi táborozás volt. Ekkor született meg az ötlet, hogy a magyar Mikulás Nagykarácsonyban lakjon. Így az önkormányzat és a Magyar Mikulás Alapítvány 25 esztendeje megnyitotta a Mikulásházat.

A ház népszerűsége folyamatosan nőtt, és a hozzá kapcsolódó egy hónapos programsorozat látogatottsága 2006-ra elérte a 15 ezer főt, vagyis az adott területen befogadóképességének határait. A projektet mára kibővítették, és fokozatosan Nagykarácsony lett a Mikulás-levelezés központja is. A gyerekek azt is kiderítették, hogy a magyar Mikulásnak nem rénszarvasai, hanem dámvadjai vannak, továbbá, hogy kedvenc étele a nokedli pörkölttel.

A csodák birodalma, a nagykarácsonyi Mikulásfalva minden évben az első adventi hétvége előtt, általában november második felében megnyitotta kapuit a gyerekek előtt.

Idén a Mikulás nem fogadhatja a gyerekeket
Fotó: archív / Nagy Norbert (Fejér Megyei Hírlap)

JELEN

A negyedszázad jeles évforduló, jobban mondva, jeles évforduló lenne, de az idén hiba csúszott a számításba: a koronavírus-járvány, mint oly sok mindenbe, ebbe is beleszólt. A teljes év végi programsorozat elmarad!

– Sajnálatos módon az idén nem nyitja meg kapuit Mikulásfalva – mondta el érdeklődésére Scheier Zsolt polgármester. – Elmaradnak a színes programok, a változatos előadások, a Mikulás nem fogadja a gyerekeket. A rendkívüli járványügyi veszélyhelyzet miatt képviselő-testületünknek azt a döntést kellett meghozni, hogy az ünnepi decemberi projektet nem indíthatjuk útjára.

A rendezvénysorozatot üzemeltető csapat közösségi oldalán még az olvasható, hogy ebben az évben ők nem nyitják meg Mikulásfalva kapuit, de lehet, más üzemeltető megteszi.

JÖVŐ?

A faluvezető szavaiból kiderült: mindez hiú ábránd volt csupán. Jövőre át kell gondolniuk az egész vállalkozást, hatékonyan kezelni a nehézségeket, új szemlélettel újratervezni Mikulásfalvát. Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselőjének védnöksége mellett kezdésként egy kerekasztal-beszélgetésre gondolnak. Egy 7 hektáros fejlesztési terület is az önkormányzat rendelkezésére áll.

Péntekig még nem derült ki, hogy az ünnepi postai képeslapküldés menete hogyan alakul az idén.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában