Célba ért a levél

2020.12.09. 09:45

Egyházi válasz: döntés lesz a közeljövőben az abai stációkról

Ahogyan korábban beszámoltunk róla, a nyáron elbontott kálváriának még azóta sem talált helyet az önkormányzat. Ígértük, megkérdezzük az abai plébániát is arról, hogy valóban kaptak-e levelet az önkormányzattól a stáció elhelyezésével kapcsolatban.

Korondy Tamás

A „leszerelt” stációk

Fotó: Fehér Gábor

Bognár Károly abai plébánost telefonon értük el, aki készségesen válaszolt lapunknak.

– Valóban megkaptuk az önkormányzat levelét. A katolikus képviselő-testülettel egyeztetünk a napokban, s annak függvényében fogunk dönteni a kálvária sorsáról. Természetesen maga a kálvária formaiságában, szellemiségében nem tud bekerülni a templomkertünkbe, hiszen a templom egy műemlék környezetbe helyezett építmény, oda tehát nem illik egy ilyesféle, modern alkotás – szögezte le az atya, aki hozzátette, formavilágában nem is nevezné az abai művet keresztény katolikus kálváriának. Elkészültének idejében elfogadták a város vezetésétől, mivel akkori tagjainak nagy része református volt, így ennek tudható be a speciális formavilág.

Végezetül elmondta, szeretnének egy kálváriát olyan képi világgal, amely egy katolikus ember számára elfogadható – ám mindez csak a templom épületének felújítását követően valósulna meg.

Kapcsolódó cikk:

[embed]https://www.feol.hu/kozelet/helyi-kozelet/ket-kerdest-tett-fel-az-egyhaznak-az-abai-kalvariaval-kapcsolatban-az-onkormanyzat-4495939/[/embed]

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában