kupakgyűjtés

2021.01.16. 07:30

Szívbe zárt segítség – Zsombornak segít a pázmándi Juhász Léna

A kupakgyűjtés több, mint amit ebből az átlagember lát: a sok apró műanyag egyrészt segítség másoknak, másrészt valódi környezettudatosság. Legutóbb Pázmándon létesült egy szívszekrény, ahol várja a kupakokat Juhász Léna megyei „főgyűjtő”.

S. Töttő Rita

Juhász Léna szívügynek tekinti, hogy kupakgyűjtési akciójával Zsombornak segítsen

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

A perselyes pénzgyűjtéstől a sütivásárokon át a szívszekrényes kupakgyűjtésig sokféle módon igyekeznek segíteni az emberek azokon a gyerekeken, akiknek a gyógyulásához nagyon sok pénz kell. Ezért döntött úgy Juhász Léna pázmándi anyuka is, hogy nemcsak mint kupakgyűjtő pont, várja otthonában a felesleges műanyag kupakokat, hanem a sportközpont területére felállíttat egy szív alakú szekrényt, ahol bárki leadhatja a feleslegessé vált darabokat. Pár hete került ki a piros kis szekrény, amelyet azóta egyszer már üríteni is kellett, olyan sokan vitték oda a felgyűlt műanyagot.

– De nemcsak műanyag kupakokat, hanem bármilyen, háztartásban előforduló palack fedelét bele lehet tenni. Az ásványvizes kupakokon túl tehát a tejes, mosószeres, öblítős kupakokat éppúgy, mint mondjuk a temperafesték, a ketchupos- és majonézesdoboz kupakját is. De szóba kerülhetnek a kézkrémes, tusfürdős és egyéb kozmetikai kupakok is. Ami azonban nem tartozik ide, az a hajlékonyabb anyagú tejfölöspohár fedele – sorolja Léna, aki a napokban két nagy zsáknyi kupakot ürített ki a szekrényből, de már ismét van benne meglehetősen sok.

Juhász Léna szívügynek tekinti, hogy kupakgyűjtési akciójával Zsombornak segítsen
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

– Nagyon fontos szempont, hogy sok pici sokra megy. S amellett, hogy ezzel másokon segítünk, valóban újra felhasználásra kerül az anyag, amit összegyűjtünk. Nem a kukában landol tehát, hanem pénz lesz belőle beteg gyerekeknek. Ezúttal Zsombornak gyűjtünk, egy súlyosan beteg 1 éves kisfiúnak, akinek 2 éves koráig meg kell kapnia a több mint 700 millió forintos kezelést. Eddig tudomásom szerint már több mint 400 millió támogatás érkezett – a gyűjtésnek tehát van értelme így is – fogalmaz az anyuka, aki Fejér megyében a kupakok fő gyűjtőpontjaként fogadja az Abáról, Fehérvárról, Pusztaszabolcsról, Adonyból, Dunaújvárosból, Kápolnásnyékről érkező gyűjtéseket. Szív doboz is egyre több helyen van, Székesfehérvár mellett többek közt Pákozdon, Kápolnásnyéken, Iváncsán és Pusztaszabolcson s most már Pázmándon is.

Juhász Léna a kupakokat Tinnyén adja le, egy műanyag-­feldolgozó cégnek. Azt mondja, kevés olyan feldolgozó­üzem van, amely át is veszi ezeket a kupakokat. – Tőlem kilónként 65 forintért veszik át, de van, akitől 70 vagy 100 forintért, ez megegyezés kérdése.

Legutóbb 800 kiló gyűlt össze megyei szinten, melyből 52 ezer forint lett. Ezt az összeget utalja a Zsombornak létrehozott alapítvány számlájára. – Amikor valaki azt mondja, hogy a kupakok lecsavarása egy pluszfeladat és ezért nyűg, azt szoktam mondani, hogy inkább az utolsó alkalommal már ne csavarja rá, így inkább egy mozdulattal kevesebb. S ha összegyűlt egy nagyobb mennyiség, jelezze nekem, nehogy feladja postán! Gyakran ugyanis többe kerül a szállítás, mint amennyit maguk a kupakok érnek. Megoldjuk mi, elég nagy a hálózat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában