Koronavírus Fejérben

2021.03.31. 07:00

Elmesélte szívszorító helyzetüket a zichyújfalui apuka

Elképesztően nehéz két hét van a mögött a zichyújfalui család mögött, akiknek az életét teljesen lenullázta a koronavírus. Életveszélyes állapotban kórházba szállított várandós anyuka, koraszülötten világra jövő kicsi, elhunyt nagypapa és fertőzöttként kisgyerekkel otthon maradó apa jelenleg a mérleg nyelve. De kezdjük az elején. Nagygál Péter, az apuka mesél a velük történtekről.

S. Töttő Rita

Fotó: a család

– Folyamatosan védekeztünk a vírus ellen, minden óvintézkedést megtettünk, hogy egészségesek maradjunk. Visszavonultan éltünk, ami nem is volt nehéz, mivel ékszerkészítők vagyunk a párommal – kezdi Péter, majd belecsap a közepébe. Derült égből villámcsapásként jöttek a tünetek. A szülők, a hamarosan 2 éves kislány és a nagypapa élt egy háztartásban: – Először a párom és én tapasztaltuk, hogy valami nem stimmel: elkezdtek fájni az ízületeim, a páromnak pedig klasszikus náthás tünetei voltak. Hamarosan édesapám is lerobbant, aki egyébként Sclerosis Multiplex-es beteg volt. Összeesett a házban, mivel az izmaira hatott a vírus. Ekkor már tudtuk, hogy ez nem tavaszi nátha és segítség kell. Hozzájutottunk a koronavírus elleni gyógyszerhez, amit azonban a párom nem szedhetett, hiszen 28. hetes terhességét töltötte. Ez is megnehezítette az ő helyzetét. Ezután súlyosbodtak a tünetek: belázasodtam többször, egyre gyengébb lettem, pedig sokáig próbáltam talpon lenni, hogy segítsem a páromat. Aki aztán szintén belázasodott.

Majd eljött a március 15-e, amikorra a tesztelőket is várták. Aznap érezte Csilla először, hogy nehezen veszi a levegőt és a láza sem ment le – így, a koronavírus teszt pozitív jelzése után azonnal hívták a mentőt, akik haladéktalanul jöttek is. – Első körben úgy volt, hogy csak kap egy kis oxigént és este már itthon is lesz. Ám amikor bekerült a kórházba, s megvizsgálták, kiderült, hogy az utolsó pillanatban érkezett, nagy a fertőzöttség. Már ekkor felvázolták, hogy számítsunk a császármetszésre, azért hogy a megfelelő gyógyszert megkaphassa a párom is. Gyakorlatilag 16-án késő este be is kellett indítani a folyamatokat, mert már nagyon gyenge volt. A baba koraszülöttként ugyan, de megkapta az esélyt az életre, most is koraszülött osztályon van. Nagyon kedvesek az ottani nővérek, sokat tesznek azért, hogy ebben a nehéz időszakban is fejlődjön. Úgy érzem, kicsit mindenki magáénak érzi az ügyünket.

Fotó: a család

Csillával kettő hete beszélt utoljára Péter, azóta ugyanis altatásban volt, császármetszés után egyből lélegeztetőgépre tették, hogy stabilizálják az állapotát. A legújabb hír hétfői: már kezdi visszavenni Csilla tüdeje a munkát, egyre kevesebb plusz oxigénre van szüksége, és már felébresztették. Pislogással tudott válaszolni a kérdésre: nincsenek fájdalmai. – Két kegyetlen nap volt az elmúlt két hétben, amikor közölték, hogy jelenleg élet-halál között lebeg a párom, a kicsi pedig a koraszülött osztályon küzd az életéért. De mentünk előre az időben, barátaink, falubeliek, polgármester asszony nagyon figyeltek ránk, s teszik most is. Elindult egy összefogás, mindenki imádkozott értünk, energiát küldött.

Közben Péter sem volt jól, s eljött a pillanat, amikor már neki is támogatásra volt szüksége, hogy a kicsi lányt valaki ellássa. Ekkor jött át a mama, aki minden óvintézkedés közepette segítette, borogatta, ápolta az apát és vigyázott a kicsire. És nem kapta el a betegséget. – Le a kalappal előtte, hatalmas dolgot cselekedett, mert valljuk be: az életét kockáztatta értünk – mondta Péter, akinek ennyi teher után kezd elcsuklani a hangja. De sajnos még itt sem ért véget a történetük. Péternek a gyógyszer áttörést hozott, de sajnos édesapjának nem. Múlt szombaton ő is kórházba került, és sajnos másnapra elhunyt. – Hatványozottan fájó lesz a hiánya, hiszen velünk élt. De most Csillára kell koncentrálnom. Tudom, hogy haza fog jönni. És a kisfiam is meg fogja nyerni a harcot, küzd a kis életéért.

A családnak jelenleg segítségre van szüksége, a szülők ugyanis együtt vitték az ékszerkészítő vállalkozásukat. Ez azonban most lehetetlen. Zichyújfalu felhívást tett közzé, aki tud, segítsen. Nagygál Péter István számlaszámára bárki utalhat: 11773360-02250847.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában