Négy nagy falat

2021.03.19. 07:25

Hosszú évek óta tárgyalt, tervezett és várt beruházások a megvalósulás kapujában Sárbogárdon

Hol is lesz az új sárbogárdi rendőrkapitányság? Mikor épül? Új helyet kap a mentőállomás is? Sokadszorra fut neki a város a sportcsarnoknak is, most már a célegyenesben járnak? S mi újság a vas­útállomás környékével? Sükösd Tamás polgármester válaszolt.

Majer Tamás

Sükösd Tamás polgármester a csarnokról szólva elmondta, áprilisban kiírják a feltételes közbeszerzést a kivitelezésre

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Áprilistól építkezés

– A rendőrség most a főszolgabírói épületben van, ami nekem személy szerint tetszik, de ez egy szigeteletlen, régi épület. A bűnügyi osztály a mögötte lévő faépületben foglal helyet, a hungarocell tartja össze, az egészen bizonyos – fogalmazott Sükösd Tamás polgármester.

Ahogy már évekkel ezelőtt lapunk is megírta, az új rendőrkapitányság a Tury Miklós és az Árpád utca által körbehatárolt területen lehet, lesz.

– Néhány év alatt sikerült tisztáznunk a magyar állammal, hogy ezt a területet mi tényleg ingyen akarjuk átadni. Át is került a tulajdon – mondta.

Már a 2018-as állami költségvetésbe bekerült az új sár­bo­gárdi rendőrség és mentő­állomás felépítésének tétele, amelyek azóta évről évre benne maradtak a büdzsében. Előbb engedélyezési terve, aztán kiviteli szintű tervdokumentációja is készült a rendőrkapitányság épületének, már a tervező és a kivitelező is ki van választva. Utóbbi feltételes közbeszerzés során. Sükösd kifejtette, a közbeszerzés kiírója számolt azzal, hogy a 2018-as költségvetési vázlat 2021-ben már nem lesz elég. Nem is lett, emelkedett, több mint félmilliárd forinttal. Így mintegy 1,85 milliárdba kerül majd a munka az állami költségvetésnek.

– Várhatóan április elején munkaterület-átadás lesz – mondta Sükösd.

Kék villogós szomszédok

A leendő új mentőállomás a szomszédban lesz, e területrész tulajdonjogát is ingyen adta át a város az államnak. A polgármester szerint kvázi egy közepesnél valamivel nagyobb családi házra van szükség, amelynek az alja a garázs, fölül pedig a mentők tartózkodási helye létesül. A mentőállomásnak is van már engedélyes terve, a kivitelező kiválasztása szükségeltetik, ennek közbeszerzése még nem indult el. Erre az épületre bruttó 300 millió forint volt korábban előirányozva, Sükösd szerint ennek elegendőnek kell lennie.

Sükösd Tamás polgármester a csarnokról szólva elmondta, áprilisban kiírják a feltételes közbeszerzést a kivitelezésre
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Pattogjon az a labda!

A csarnok története is többéves már.

– Mindenhol voltunk felső szintű tárgyalásokat folytatni az adott szakági edzőkkel, sportolókkal, országgyűlési képviselővel. Egy idő után úgy éreztem, ebből akkor lesz valami, ha kapunk rá egyedi kormánydöntést – idézte föl Sükösd. – Kiviláglott, hogy lehet egyedi kormánydöntés – jelentette ki a polgármester. – Két éve levelezünk az Emmivel; ott van egy főosztályvezető, aki meglepően jól lát a pályán, ő azt mondta, szedjük össze az összes kérelmünket, amit eddig írtunk, kimutatva, hány sportolónk van, mire van igény – mondta; ezek ismertetése mind segíti e jelentékeny sárbogárdi ügyet.

Sükösd Tamás kijelentette, március 31-re elkészül az a kiviteli szintű tervdokumentáció, amelyre ősszel biztosított 20 millió forint támogatást a kormány. Ezt követően a város kiírhatja a feltételes közbeszerzést a csarnok kivitelezésére.

– Az van a kormányhatározatban, hogy rendelkezésünkre bocsátják a forrást egyedi kormánydöntéssel – mondta.

Várhatóan az önkormányzat lesz a csarnok üzemeltetője. Nemcsak sportolók, a futsalosok, a kosarasok, a kézisek használnák, hanem a tankerülettel együttműködve iskolai testnevelésórák is lennének benne, s rendezvénytér is válna belőle.

A vasútállomás környéke

– Elődeimre is visszanyúlóan mindenki szerette volna rendbe tenni. Vélhetően egy sima adminisztrációs hiba miatt annak idején a vagyon­átadásról szóló törvény hatálybalépésekor kapta meg a vasútállomás előtti utat is a MÁV – mondta. – Nagyon komoly autóbusz-közlekedés van rajta, ötven fölötti napi megfordulás, extrém igénybevétel. A városnak annyi köze van hozzá, hogy nagyon rossz képet mutat rólunk – mondta Sükösd.

Régóta zajlanak meg-megújuló egyeztetések. A múlt héten Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője tárgyalt a MÁV elnök-vezérigazgatójával, Homolya Róberttel.

– Jó volt az összefoglaló is, amit küldtünk [az egyeztetésére], hogy mi történt az elmúlt 10 évben. Amikor a vezérigazgató úr lapozott a képekhez, az A4-esen szinte nem is látszott más, csak a víz, mögötte fölsejlett a vasútállomás. Azt mondta a vezérigazgató úr, hogy ez róluk sem állít ki éppen jó képet.

Nos, nyár végén vagy ősz elején lesz egy újabb egyeztetés a kérdésben a felek között, s vagy idén év végén vagy legkésőbb 2022 tavaszán megkezdi a MÁV a terület rehabilitációját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában