Frissen Fejérből

2021.04.26. 07:45

Helyiértéktúrára várták az érdeklődőket Iszkaszentgyörgyön

Icob, icob akrat, es elüf es akraf…, szólt a nóta. Felszaladt a szemöldökük? Nos, ha visszafelé olvassák, rájönnek, ez bizony a kedvelt gyereknóta, a boci, boci, tarka. Többek között ez is elhangzott az egyik állomáson szombat délután.

Borsányi Bea

Az útvonalat térképen is jelölték, s a füzet hátuljára lehetett gyűjteni a pecséteket

Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

Iszkaszentgyörgy egyik legjelentősebb rendezvénysorozata a Szent György-napok, amelyet minden évben április végén, György-nap környékén tartanak. Ám a járvány miatt sem tavaly, sem az idén nem volt lehetőség arra, hogy a megszokott módon, különböző színes programokkal ünnepeljenek. A képviselő-testület azonban mindenképpen szerette volna valamilyen módon megtartani az ünnepet. Így született meg a Szent György-napi helyiértéktúra ötlete, amelyen egyedül, párban vagy családostól bárki részt vehetett. Ugyan 12 helyi érték szerepel az iszkaszentgyörgyi listán, de mivel vannak egymáshoz fizikailag is közel eső értékek, a túra csak 8 állomásból állt – községháza, tájház, katolikus templom, református templom, szociális központ, kastély, piramis, Szent György-kápolna (kereszt). A sétát – vagy voltak, akik kerékpárral járták körbe az állomásokat – bármelyik ponton el lehetett kezdeni. Az első állomásán mindenki kapott egy kis zöld füzetet, amelybe, ha megoldotta egy-egy helyen a nem túl nehéz vagy játékos feladatot, kapott egy pecsétet. Így például a tájháznál népdalt vártak a résztvevőktől, vagy nehezített formában egy visszafelé énekelt dalt, a templomnál puzzle-t lehetett kirakni, a községházánál pedig a falura vonatkozó egyszerű kérdésre kellett válaszolni. Meglepetésállomásként a könyvtárat is bevették a sorba, ahol akár az épület elé kikészített könyvek közül ajándékba is választhatott magának egyet az ember. A túrán lehetőség adódott arra is, hogy a katolikus templom tőszomszédságában álló grófi sírkápolnát is megnézzék az érdeklődők, ahová amúgy csak ritkán lehet bejutni. Az egyes állomásokon önkéntesek meséltek az adott helyről, így a túra akár még a helyieknek is tartogatott újdonságokat a falu értékeivel kapcsolatban.

Az útvonalat térképen is jelölték, s a füzet hátuljára lehetett gyűjteni a pecséteket
Fotó: Fehér Gábor / Fejér Megyei Hírlap

A kellemes sétához a jó idő is hozzájárult, ami minden bizonnyal növelte az esemény iránt érdeklődők számát. Már a kezdéskor, délután 2 órakor többen érkeztek, hogy nekivágjanak a nagyjából 5 kilométeres útvonalnak. A szentgyörgyiek mellett többen jöttek el a szomszédos településekről, sőt Fehérvárról is, hogy a szombat délutánt friss levegőn mozogva, új ismeretekkel gazdagodva töltsék.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában