Kerítéscsere és urnafal

2021.05.06. 15:33

Az úrhidai egyházközség minden pályázati lehetőségnek örül

A katolikus egyházközség a Magyar falu program pályázatán 5 millió forintot nyert a temető utcafront felőli kerítésének cseréjére, valamint az urnafal elkészítésére.

V. Varga József

Törő Gábor országgyűlési képviselő, Mayer László helyettes esperes, Furulyás László, világi lelkipásztori munkatárs és Bognár József polgármester az átadáson

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

– Számunkra fontos egyházi közösségeink fennmaradása, fejlődése. Mivel templomainkat, intézményeinket, temetőinket önerőből nem tudjuk fenntartani (bár mindent megteszünk, ami lehetőségeinkből adódik), minden pályázati lehetőségnek örülünk – mondta lapunknak az átadáson Mayer László helyettes esperes, plébános.

Úrhidán most valósulhatott meg a temető utcafront felőli kerítésének cseréje, a nagy- és a kiskapu cseréje, és az igényeknek megfelelően 42 urna számára elkészülhetett a kolumbárium is. Amint László atyától megtudtuk: a felújítást a hátsó kerítés cseréjével és további kapuk elkészítésével szeretnék tovább folytatni, ugyancsak a Magyar falu program támogatásával. Adományból és önerőből megvalósul a temető digitális nyilvántartása is, egyszerűbbé téve a keresést, illetve a tájékozódást – ezáltal maga a temető is rendezettebbé válik. A plébános köszönetet mondott az átadó ünnepségen megjelent Törő Gábornak, a térség országgyűlési képviselőjének és Bognár Józsefnek, Úrhida polgármesterének a sok segítségért és támogatásért. Illetve mindazoknak, akik bármilyen módon részesei voltak, részesei a fejlesztéseknek.

Törő Gábor országgyűlési képviselő, Mayer László helyettes esperes, Furulyás László, világi lelkipásztori munkatárs és Bognár József polgármester az átadáson
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Templomaik (Szabadbattyán mint főplébánia, valamint Tác, Sárszentmihály és Úrhida) megújulására a Bethlen Gábor Alapítványnál pályáztak. Úgy ítélik meg, hogy jó esély mutatkozik az egyes felújításokra. Tácon, a temetőben már megvalósult a ravatalozó külső felújítása és az esőbeálló építése; a hozzátartozók méltóképpen vehetnek végső búcsút szeretteiktől. Szabadbattyánban a temetői kerítés cseréjére az idén már harmadszor pályáztak. Néhány éve elkészült a ravatalozó a nagyközségben, azt megelőzően pedig a kápolnát tudták kívül-belül felújítani, illetve a kápolnához vezető út térkövezése is megtörtént.

Törő Gábor a Nagyboldogasszony-templomba is ellátogatott. A falu 1781-től kápolnás hely, a kápolna beépült a mai, 1914 és 1935 között felépített templomába. A templom főoltárán Mária mennybemenetelét ábrázoló festmény látható.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában