Frissen Fejérből

2021.05.16. 07:20

Nézzünk a régi, megunt bútorainkra kicsit másmilyen szemmel!

Itt a tavaszi nagytakarítás ideje, és ahogy a szürkésbarna természet színessé változik, úgy nemcsak a tisztaság igénye merül fel bennünk, hanem a változtatásé is, vagyis új szín kerülhet a falakra, új bútor a terekbe. De mi legyen a megunt dolgainkkal?

Palocsai Jenő

Mihez kezdjünk a használt bútordarabokkal, a fölöslegessé vált matracokkal?

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Természetesen az első gondolata mindenkinek az, hogy azonnal, a lehető legkevesebb fáradsággal és főleg a lehető legolcsóbban, vagy akár ingyen megszabaduljon a régi bútoroktól. Ilyenkor kerül szóba leginkább a lomtalanítás.

A megyében több hulladékgazdálkodási cég is működik; az általuk kialakított gyakorlat nagyjából azonos. A Depónia Zrt. honlapjáról kiolvasható, hogy a szolgáltató biztosítja a lomtalanítást, de csak a hulladékszállítási díjat megfizető és tartozással nem rendelkező partnereinek. A társasággal előre egyeztetett napon egyedi megrendeléssel kérhető a házhoz menő lomtalanítás, általában évente egy napon. A jelentkezés során szükséges megadni a hulladék várható mennyiségét is, amely alkalmanként legfeljebb 3 köbméter lehet. Érdemes kihasználni ezt a bizonyos évi egy alkalmat, egyrészt mert ennek ára benne van a hulladékelszállítási szerződés által meghatározott szolgáltatási díjban, másrészt, mert a ki nem használt alkalom nem vihető át a következő évre.

Mihez kezdjünk a használt bútordarabokkal, a fölöslegessé vált matracokkal?
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A Vertikál Zrt. is hasonló üzletszabályzattal kezeli a lomtalanítást, ám ők csak 1,5 köbmétert visznek el. Mindkét cég esetében van pár dolog, amit nem szállítanak el. A cikkünk témája elsősorban a régi, illetve megunt bútorok eltávolítása, és bár mindkét szolgáltató elviszi a bútorokat a lomtalanítás keretében, de mindenképpen szét kell azokat szedni, ugyanis a kézi erővel nem rakodható, túlsúlyos vagy túlméretes hulladék a tiltólistán szerepel a Depóniánál, s a Vertikál is kifejezetten felhívja a bútoroktól szabadulni kívánók figyelmét arra, hogy a nagydarabos lomot szükséges kisebb elemekre szedni.

Nem csak a családi házakban van erre lehetőség! A Depónia arról tájékoztat, hogy Székesfehérváron, a lakótelepi övezetekben is megoldják a bútorok és egyéb lomok elszállítását, ám ezt a közös képviselőnek kell kérnie, a lakókkal történő előzetes egyeztetést követően.

Azonban nem csak hulladékként lehet tekinteni megunt, feleslegessé vált, ám használható, akár kifejezetten esztétikus bútorainkra. Ami nekünk felesleges kacat és porfogó, mások számára érték. A Baptista Pontokon például fogadnak bútorokat adományként, de csak előzetes egyeztetést és helyszíni felmérést követően, ugyanis a munkáskéz kevés és a tárolási kapacitásaik végesek. Valamennyi segélyszervezetre igaz, hogy bár szívesen gyűjtenék, kezelnék és a megfelelő helyre továbbítanák a használható bútorokat s a működőképes háztartási gépeket, nincsen rá ember – és főleg raktár.

Ha nem akarjuk sem kidobni, sem eladományozni, csak azt szeretnénk, hogy a bútor eltűnjön, akkor szép számmal olyan cégeket is találunk, akik lomtalanítást, lakáskiürítést, akár teljes hagyatékfelszámolást is vállalnak, néha akár az elvitt áru értékéért.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában