Jelzőrendszeres házi segítségnyújtás

2021.06.10. 11:30

Igény szerint bővítik a segítségnyújtást az Enyingi járásban

A jelzőrendszeres házi segítségnyújtás az idős, beteg, egyedül élő és fogyatékkal élő személyek biztonságát szolgálja. Most arról értesültünk, hogy az Enyingi Egyesített Szociális Intézmény felmérést folytat az új segélyhívó eszközök további településeken történő igénybevételéről.

V. Varga József

Irén asszony tegező viszonyban van a kis készülékkel – mindig a nyakában lóg

Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– A jelzőrendszeres házi segítségnyújtást jelenleg Enyingen, Lajoskomáromban, Mezőkomáromban és Szabadhídvégen látjuk el – mondta el lapunknak Kasza Zsófia intézményvezető.

A múlt évben a régi, elavult készülékeiket új, korszerű eszközökre cserélték, s mivel szabad kapacitással rendelkeznek, felmérik a készülékekre való lehetséges igényeket Lepsényben, Mátyásdombon és Mezőszentgyörgyön is. Amennyiben a településeken igény mutatkozik a jelzőrendszeres segítségnyújtásra, a társulási megállapodás és a működési engedély módosítását követően biztosítani tudják a szolgáltatást. Az új készülék számos területen teljesít jobban, mint elődje: biztosítja a kétirányú kommunikációt, GPS van benne, és elesésjelzővel is felszerelték.

Schmitt Lászlóné Irén magánál hordja a készüléket
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

– Gyere, megyünk sétálni! – idézi önmagát Schmitt Lászlóné Irén, akit balatonbozsoki otthonában kerestünk fel. – Ezt mondogatom ennek a mindent tudó kis készüléknek. Tegező viszonyban vagyunk… – mosolyog. – Itt lóg a nyakammban mindig, biztonságban érzem magam vele.

Irén asszony 78 esztendős, egyedülálló, a gyermekei és az unokái messze tőle, Budapesten, illetve Ausztriában élnek. (Nemsokára jön a dédunoka is! – árulja el.)

Irén asszony tegező viszonyban van a kis készülékkel – mindig a nyakában lóg
Fotó: V. Varga József / Fejér Megyei Hírlap

A jelzőrendszeres segítségnyújtás a saját otthonukban élő, egészségi állapotuk vagy szociális helyzetük miatt részorulók ellátásában hasznos, elsősorban krízishelyzetek ellátására szolgál – vesszük fel a fonalat újra Kasza Zsófia intézményvezetővel.

A készülék 0–24 órában az idős ember rendelkezésére áll. Az új eszköz kulcstartó méretű, mindössze egy nyomógombbal rendelkezik, amelyen az SOS felirat olvasható. Ha valaki megnyomja a gombot, egy budapesti diszpécserközpontban ad le jelzést, onnan néhány másodperc múlva felhívják a segítséget kérő személyt. A készülék – mivel képes a kétirányú kommunikációra – automatikusan felveszi magát, így a diszpécser meghatározhatja, hogy elég-e, ha a helyi gondozót küldi ki, vagy szükség van mentőre, tűzoltóra, rendőrre. A GPS miatt az eszköz nincs helyhez kötve, így ha az ellátott más településre megy, akkor is kérhet segítséget a pánikgomb megnyomásával.

– Akinek felkeltettük az érdeklődését, az ellátás igénybevételének módjáról és feltételeiről az enyingi intézményünkben kaphat bővebb információt – teszi hozzá Kasza Zsófia.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában