Frissen Fejérből

2021.06.16. 10:00

„Kispajtás, ez az új észjárás!” – ZöldForgó élménynapot tartottak Kálozon

Múlt héten tartotta meg tanévzáró, egyhetes rendezvénysorozatát – a Szent István Napokat – a kálozi általános iskola. A péntek főattrakciója a ZöldForgó élménynap volt.

Majer Tamás

Az egyik zöldforgós játék egy boltot formázott: a csomagolatlan burgonya környezetbarátabb a műanyag zacskóban árusított krumplinál

Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A kezdeményezés célja, hogy a gyerekek számára játékos feladatok révén tegyék érthetővé, mit jelent a klímaváltozás, az energiapazarlás, a túlfogyasztás fogalma és jelensége. A foglalkozások fókuszában pe­dig az áll, hogy a gyerekek maguk mit tehetnek ezek ellen, vagyis, hogy mit tehetnek a környezet védelméért.

– A ZöldForgó egy olyan aktivitás, egy olyan kvázi utazó cirkusz, amely révén megpróbáljuk a gyerekeket a fenntarthatóság felé, a környezettudatos élet irányába terelgetni – nyilatkozta lapunknak Szabó Pál, egy zöldforgós játékmester. – Vannak olyan játékok, ahol azt tanulják meg, hogyan működik a szelektív hulladékgyűjtés, melyik kukába mit dobunk. Megmutatjuk nekik, hogy az egyes anyagoknak mi az élettartama. Megpróbáljuk a tudatos vásárlást is előtérbe helyezni egy kicsit, hogy igenis a hazai gyártású élelmiszereket fo­gyasszák, hiszen a távolról érkező élelmiszer adott esetben sokkal nagyobb ökológiai lábnyomot hagy, mint az, amit itt termelnek, helyben – mondta. – Mindezt játékos formában, mókásan, vidáman, úgy, hogy tanulás közben jól érezzék magukat – tette hozzá.

Az egyik zöldforgós játék egy boltot formázott: a csomagolatlan burgonya környezetbarátabb a műanyag zacskóban árusított krumplinál
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

A ZöldForgó élménynapokat rendre az Alma Együttes tematikus – Pál szavával élve –, fergeteges koncertje zárja. – „Nincs más, ami fenntart: Zöldforgás! / Kispajtás, ez az új észjárás!” – áll a zenekar egyik dalának szövegében.

Ottjártunkkor Szabó Pál a Mágnespeca nevű játékot mutatta meg egy diákcsoportnak. Olyan ez, mint egy vidámparkban. Bár itt nem kisvízből kell kifogni, horogra akasztani a piros műanyaghalakat, hanem egy széles tálban kell mágnessel megfogni a különböző, potenciális hulladékokat, majd a megfelelő ibrikbe kell helyezni mindent, egyesével. Aki jól játszik, négy részre osztja az anyagokat: kommunális, szelektív, illetve veszélyes hulladék, valamint komposzt.

Egy másik zöldforgós játék egy boltot formázott, ahol is a résztvevő gyerekek feladata az volt, hogy kiválasszák a számukra szükséges termékeket, de nem ám akárhogy, hűbelebalázs módjára, hanem megfontolt gondolkodás után. A magyar zászlóval jelölt hazai sajt üti a nem magyar tejterméket, ahogy a csomagolatlan burgonya a műanyag zacskóban árusított krumplit.

Valóság VR-szemüvegen át: „A gyerekek most ott járnak Gödöllőn”
Fotó: Nagy Norbert / Fejér Megyei Hírlap

Néhány lépéssel odébb úgynevezett VR-szemüvegen keresztül nézhettek meg a diákok egy hulladékfeldolgozót, kerítésen belülről. – Elmentünk a gödöllői hulladékfeldolgozóba, és fölvettük 360 fokban, hogy mi történik a hulladékkal pontosan. A gyerekek most ott járnak Gödöllőn – ismertette Szabó Pál egyfelől a szervezők korábbi előkészületeit, másfelől azt, hogy mit láthattak éppen a furcsa szerkezetben a fiatalak.

A játékok sorában egy olyan is van, amelybe mindenki, aki iskolás (alsós, felsős, középiskolás) becsatlakozhat. A ZöldForGO nevű applikáció kvízjátékán még kerékpárokat is lehet nyerni. Ennek részletei elérhetők a kezdeményezés honlapján. Sőt, aki ügyesen böngész, az a válaszok javát is megtalálja ott!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában