Frissen Fejérből

2021.07.09. 07:30

A fiatal családok helyben maradásához adottak a feltételek Tabajdon

Az új óvodán a végső simításokat végzik, s a hozzá kapcsolódó bölcsőde szerkezetkészen várja a folytatást. Az önkormányzati beruházással épülő gyermekintézmény két csoportjában tizenhat kisgyereket tudnak fogadni.

Zsohár Melinda

- Nem a túlélésért küzdünk, mint akár húsz éve, ami elérhető, az rendelkezésére áll a családoknak – mondja Bárányos Csaba polgármester. – Felújított épületben tanulnak a nyolcosztályos iskola tanulói, szeptemberben átköltöznek a régi óvodából az újba, s legkésőbb jövő év elejére megnyílik a minibölcsődénk, két csoporttal.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A településfejlesztési koncepciónkat 2016-ban alkottuk meg, s teljesül a kitűzött célunk: a legkisebbektől az általános iskola végéig helyben tanulhatnak, illetve nevelési-oktatási ellátásban részesülhetnek a tabajdi gyerekek. Közben a magyar gazdaság is úgy alakult, hogy a fiatal családok érdemesnek tartják a helyben maradást. Van munka, a családtámogatások révén az önálló otthonteremtés feltételei is adottak, tíz-húsz éve eladatlan házak, ingatlanok keltek el, s időskori házigondozás működik.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

A református egyházzal, s magával a helyi református egyházközséggel karöltve érte el az önkormányzat az eredményt, a polgármester szerint ez így van jól. Mozaikszerűen felépített koncepció alapján haladtak, okosan felhasználva az állami, önkormányzati, alapítványi és egyházi lehetőségeket. Az óvodára Tabajd megkapta a református egyháztól a 367 millió forintos teljes építési költséget, az önkormányzat pályázaton nyert el a minibölcsődére a Fejér megyei önkormányzattól 140 millió forint támogatást.

Fotó: Kricskovics Antal / Fejér Megyei Hírlap

Az iskola melletti, szép fekvésű telken mindkét egységet a vértesacsai Pilon Bt. építette a pandémia idején is, létszámuk engedte a folyamatos munkát. A fenntartó a Mészöly Gedeon Református Általános Iskola, Óvoda és Bölcsőde lesz. A váli kicsiny gyermekek szülei is számíthatnak a tabajdi bölcsire, ebben már megállapodott Bárányos Csaba és Bechtold Tamás polgármester-szomszédok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában