ősidők óta része az életnek

2021.07.12. 08:00

Felavatták a piacteret Mezőszilason

A bormustrát és kézművesvásárt is felvonultató Szilasi Kavalkád során avatták fel a helyiek a falu újonnan elkészült, de még továbbfejlesztendő piacterét.

Majer Tamás

Budai Erika fazekas Dégről érkezett Mezőszilasra, hogy portékáit árulja az új, elkészült piacon, sikerrel tette

Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

A július 10-i avatón felszólaló Varga Gábor országgyűlési képviselő azt mondta, be kellene kereteztetni, s jó volna kirakni a piac egyik fontos szegletébe Borbás Renáta építész, a Hősök terén felépített piactér tervezőjének beszédét, hiszen olyannyira alkalmas arra, hogy számot adjon róla, mire is való ez a közösségi hely.

– Nagy megtiszteltetés volt, mikor kollégámmal, Szigony János Gergellyel közösen megtervezhettük ezt az épületet, a piacot. A piac mint funkció, ahol áru árut cserél, ahol emberek találkoznak, kommunikálnak, üzletelnek, beszélgetnek, ősidők óta része az életünknek. Mára szinte általánossá vált egység, többnyire állandó lokációval és épülettel. Mezőszilason azonban ez épületszinten most valósult meg – mondta Borbás Renáta.

Az építész kifejtette, az vezérelte őket a tervezés során, hogy az épület illeszkedő legyen, s nem hivalkodó, de hívogató. Emellett hordozza magában a település épületstruktúrájának részleteit, funkciókövető és megközelíthető, valamint átlátható és szerethető legyen!

Budai Erika fazekas Dégről érkezett Mezőszilasra, hogy portékáit árulja az új, elkészült piacon, sikerrel tette
Fotó: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Steidl János polgármester lapunknak nyilatkozva számot adott róla, hogy 52 millió forint állami támogatást kapott a község a piactér épületére, ehhez 21 milliót tett hozzá a település. Erre az időközben felment árak miatt volt szükség, hiszen, mint mondta, még 2016-ban pályáztak a most birtokba vett piacra. Egyébként újabb 21 és fél millió forint jut a piac egészére; ez is pályázati forrás, nyertes. Ebből zárható árusítóasztalokat, kandelábereket, hulladéktárolókat, kamerarendszert létesítenek. Iroda, raktár és mosdó már van a piac épületében.

A szintén szombaton megrendezett bormustrára sok helyről érkeztek borisszák: Szabadhídvégről, Mezőkomáromból, Lajoskomáromból, Sárbogárdról, Enyingről, Dégről, Székesfehérvárról, Kálozról s még Szekszárdról és Simontornyáról is. Ezentúl majd a piacra is érdemes lesz benézniük az erre járóknak!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában