Frissen Fejérből

2021.08.25. 11:30

Az utolsó nagy szemét is eltűnt Pázmándról

Hatalmas mennyiségű, évtizedek óta halmozódó hulladékot számolhatott fel a pázmándi önkormányzat pályázati segítséggel. Kitakarították a szomszédos vízmosást is.

S. Töttő Rita

A felszámolt illegális hulladéklerakó Pázmándon

Fotó: önkormányzat

Pázmánd szégyenfoltja volt az az illegális hulladéklerakó, amelynek felszámolása régi terv volt a településen. Virányiné Reichenbach Mónika polgármester elmondta: a Tisztítsuk meg az országot! projekt keretein belül szervezték meg a település félreeső szőlőhegyi területén a lerakó felszámolását, amely önkormányzati, állami területet egyaránt érintett.

Ilyen lett – a pázmándi illegális lerakót sikerült felszámolni – mutatta meg kedden az eredményeket Virányiné Reichenbach Mónika polgármester Tessely Zoltán országgyűlési képviselőnek
Fotó: Fórika Attila

– Ez volt az utolsó olyan pont Pázmándon, amely felszámolásra várt még. Amikor felmértük a terepet, kiderült, meglehetősen nagy munka lesz. Azt tudtuk, hogy sajnos ezen a területen olyan szemetet is felhalmoztak, amely a korábbi önkormányzat tudtával került ide. Mi 2010 után, a polgárőrség segítségével komoly harcokat folytattunk, hogy megakadályozzuk a további szemétlerakást. Ennek nemcsak az volt az oka, hogy megvédjük a területeinket, hanem az is, hogy a közeli vízmosást is védjük, tekintve, hogy az is veszélybe kerülhetett az illegális hulladék miatt – mondta el a polgármester. A lerakó nehezen megközelíthető helyen volt, mégis mindig megtalálták azok, akik meg akartak szabadulni a hulladékuktól. Komoly mennyiséget tártak fel bejáráskor a projekt résztvevői – az önkormányzat és a hulladékgazdálkodással foglalkozó helyi szervezet, a Velencei-tavi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. –, mert több mint 800 köbméter hulladék mozgatását kellett megszervezni.

Közel 21 millió forintos támogatás segítségével szabadulhattak meg az illegális hulladéktól a pázmándiak. A társaság hosszasan dolgozott a területen, s noha az esőzések nehezítették a munkákat, sikerült elvinni a túlnyomó részben építési, bontási hulladékot, háztartási szemetet.

A felszámolt illegális hulladéklerakó Pázmándon
Fotó: önkormányzat

– A munka kezdetekor azzal is szembesülnünk kellett, hogy még a bejárások után is tettek le szemetet a területen ismeretlenek, ráadásul veszélyes hulladékot, amiért feljelentést tettünk a rendőrségen. S noha ennek a szemétnek az eltakarítása már nem volt része a projektnek, a hulladékgazdálkodó társaság vállalta ennek a felszámolását is – tette hozzá Virányiné, aki kiemelte a szőlőhegyiek utcabizalmiját, Péter Sándort és Sárkány Zoltán alpolgármestert, akik támogatták, segítették a munkákat, ahogy a polgárőrség, a körzeti megbízott és a rendőrség is. – A megtisztított terület védelmét is biztosítanunk kell – emelte ki a polgármester, hozzátéve, hogy a kamerarendszer elhelyezése a hatóságok előírásai szerint történik s hogy a szőlőhegyi lakosokkal nagy az összefogás a terület tisztán tartása érdekében. – Végre elmondhatjuk, hogy az elmúlt 11 évben felszámoltuk az összes szeméttelepet Pázmándon. A célunk, hogy ahol kezd újabb illegális lerakó kialakulni, ott azonnal cselekedjünk, és felügyelet alá vegyük a területet!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában