2021.09.09. 07:05
Készül a csalamádé – Sokan vásárolnak paprikát és káposztát
Zamatos ízek és édes illatok várják a vásárlókat a városi piacon. A helyi termelőket arról kérdeztük, mi iránt van mostanában a legnagyobb kereslet.
Kóródi Kálmánné Éva sok lecsónak valót ad el
Fotó: Héjj Vivien / Fejér Megyei Hírlap
– Itt a lecsófőzés ideje, sokan keresik a szabadföldi, ízletes paprikákat, paradicsomokat, illetve a csalamádé készítéséhez is gyakran vásárolnak paprikát, káposztát, uborkát. Az utolsókat rúgja a kovászos uborka szezonja, mert ennek főleg a meleg idő kell, bár reméljük, a vénasszonyok nyara még besegít majd – mesélt tapasztalatairól Kóródi Kálmánné Éva árus. Mint mondta, a paprika és a paradicsom árban és minőségben is nagyon jó, szép és ízletes zöldségek termettek idén.
A szilva és a szőlő népszerűsége is egyre növekszik, sokan keresik, vásárolják mostanában ezeket a gyümölcsöket. A korai érésű szőlők, mint a Pannónia, a Viktória és a Cardinal szintén ízletes csemegék, sokan vásárolnak ezekből is.
A szilvák közül a besztercei és a hosszú fajta is nagyon keresett, hiszen még bőven a lekvárfőzés időszakában vagyunk. A szilva nagyjából két hetes csúszással érett, így enynyivel később került ki az árusok polcaira is.
– Megjelent az idei első alma, a Gála, ami egy édes fajta, sokan keresik. Az áfonya legfőbb szezonja augusztus-szeptember, ezt is egyre többen szeretik a benne lévő vitaminok, ásványi anyagok miatt. Lekvárként, dzsemként, valamint sültek mellé öntetnek is tökéletes – mutatta a bőséges választékot Kóródi Kálmánné.
Hasonló tapasztalatokról számolt be a gyümölcsök és zöldségek sokaságában Frikton Ferencné. Mint mondta, káposztát és paprikát sokan vásárolnak, és egyre nagyobb érdeklődés övezi a szőlőt is. Habár standjánál még találtunk görögdinnyét, azt mondta, már nagyon kevesen vesznek belőle, a dinnye szezonja lejárt.