Koronavírus Fejérben

2022.01.18. 09:00

Zökkenőmentesen folytatódhat az oktatás Fejér megyében

A különféle iskolák fenntartóinak jelzése szerint nincs fennakadás a megye közoktatásában az esetleg oltatlan pedagógusok kiesése miatt.

Bokros Judit

Forrás: Vajda János/MW

Mint ismert: az állami fenntartású iskolákban kötelező a tanároknak a Covid elleni védőoltás. Aki a legutóbbi, meghosszabbított, 2021. december 31-i határidőig nem oltatta be magát, és nincs szakorvosi ellenjavallata, egyéb felmentése, az fizetés nélküli szabadságon van. Vagy esetleg elhagyta az adott intézményt, ha kitart az oltatlanság mellett. 

A kieső tanárok pótlásáról a fenntartónak kell gondoskodnia – annak próbáltunk utánajárni, okoz-e ez a helyzet problémát a megye állami fenntartású iskoláiban. 

A Dunaújvárosi Tankerületi Központhoz negyven intézmény tartozik a megyében. Tájékoztatásuk szerint a pedagógusok oltottsága kapcsán az Emberi Erőforrások Minisztériuma által 2022. január 3-án kiadott országos közlemény az irányadó. Eszerint az állami fenntartású iskolákban a pedagógusok egy százaléka nem vette fel az oltást. Tehát: az akkori adat értelmében a 78 ezer pedagógus 94 százaléka felvette az oltást, három százalék szakorvosi ellenjavallattal, egy százalék miniszteri mentesítéssel rendelkezett, további egy százalék volt betegállományban, illetve várta mentesítési kérelme elbírálását. A pedagógusok fennmaradó egy százaléka az oltás felvételét követően térhet vissza az iskolába – áll a január eleji közleményben. A számok azóta változhattak, tehát akár egy százaléknál is kevesebb lehet már az oltatlan pedagógus. 

A Székesfehérvári Tankerületi Központ – amelyhez közel nyolcvan megyei intézmény tartozik – a napokban úgy informált: az általuk fenntartott köznevelési intézmények egyikében sem okoz fennakadást az oltatlan pedagógusok kiesése. A fizetés nélküli szabadságon lévő munkatársak száma minimális. A feladatellátás zavartalan, a helyettesítés megoldott. Természetesen a jelenleg fizetés nélküli szabadságon lévő pedagógusok bármikor fel­vehetik az előírt védőoltást, így attól az időponttól újra munkába állhatnak. Ezt javasolják is nekik. 

Egy-egy alapítványi iskolánál érdeklődve kaptunk olyan választ, amely szerint a tanárok önként beoltatták magukat, ezért fel sem vetődött a fennakadás a tanításban. Az egyházi fenntartású iskolákban tudomásunk szerint egy­előre továbbra sem rendelték el mindenhol a tanárok kötelező oltását. 

A szintén több középiskolát működtető Székesfehérvári Szakképzési Centrumot is kérdeztük, ám onnan későbbre ígértek választ. 

Szülőktől tudjuk, hogy a közoktatásban van olyan osztály, ahol például össze kellett vonni két angol nyelvű csoportot, mert az egyik oltatlan tanár elment. Olyan pedagógusról is hallottunk, aki egy ideig nem akarta, ám végül mégis beoltatta magát, hogy az iskolájában, az osztályával maradhasson.  

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában