Frissen Fejérből

2022.04.28. 17:30

Esterházy Móricot ábrázoló mellszobrot avattak

141 éve, április 27- én született gróf Esterházy Móric, akinek fából készült mellszobrát születésnapján avatták fel az általános iskolában, amely 15 éve vette fel az egykori miniszterelnök nevét.

Borsányi Beáta

Öt év „raktárfogság” után végül jó helyre került az erdélyi fafaragó munkája

Forrás: Pesti Tamás / Fejér Megyei Hírlap

Az esemény után jótékonysági estet tartottak. A szobrot öt évvel ezelőtt a Vérteserdő Zrt. és az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület akkori vezetői álmodták meg, a tölgyfából született alkotás Kanalas Sándor farkaslakai fafaragó keze munkáját dicséri. A kész szobrot azonban a tervekkel ellentétben mégsem állították fel a kisvárosban, ami végül a Vérteserdő Zrt. raktárába került. Amikor Szajkóné Medgyesi Bernadett, a csákvári iskola igazgatója tudomást szerzett a szobor létéről, elhatározta, elkéri az iskola számára. A küldetés sikerrel járt.

– Arra gondoltunk, hogy mivel tavaly a járványhelyzet miatt nem tudtuk méltón megünnepelni iskolánk névadójának 140. születésnapját, az idén emlékezzünk ezzel a szoborral. Szerencsére a Vérteserdőnél meghallgatásra talált a kérésünk, így megkaphattuk a gróf Esterházy Móricot ábrázoló mellszobrot, amelyet az Erdészek a Vértes Értékeiért Egyesület ráadásul nemcsak ideszállított, de előtte letisztította és újra is festette – mesélte Szajkóné Medgyesi Bernadett intézményvezető. 

Az egykori miniszterelnök születésnapján délelőtt tematikus napot is tartottak az iskolában, aminek legnagyobb meglepetése egy különleges film volt. – Forgács József külön nekünk készített egy kisdiákoknak is érthető, rövidített változatot a 2019-ben bemutatott, Esterházy Móricról készült életrajzi filmjéből, cserébe azért a segítségért, amit Némediné Varga Judit kolléganőnk és a gyerekek nyújtottak a filmhez. Ezt is levetítettük a gyerekeknek – fűzte tovább az igazgatónő. Az Esterházy családnak – különösképpen Móricnak – Csákvár sokat köszönhet, hiszen több épület és intézmény fűződik a nevéhez a településen. 

Többek között ő alapította a földműves iskolát. Esterházy Móricot Tisza István menesztése után, 1917 júniusában nevezte ki IV. Károly király miniszterelnöknek, ám alig két hónapos kormányzás után lemondott. Az iskola 2007-ben vette fel a nevét. Az aulában felállított szobrot a gróf dédunokája, Esterházy Marcell leplezte volna le, ám ő végül családi okok miatt nem tudott részt venni az eseményen. Az alkotást mind a három csákvári történelmi egyház megáldotta. Az avatót követően az iskola diákjai és tanárai Esterházy Móric születésnapjának tiszteletére, jótékonysági jelleggel adtak műsort a szomszédos színházban, melynek bevételét az Ukrajnában élő, háború sújtotta rászorulóknak szeretnék felajánlani.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában