Frissen Fejérből

2022.04.27. 07:30

Napirenden az M8-as enyingi nyomvonala

A város közmeghallgatásának egyik fő napirendi pontja volt az M8-as autópálya Enyinget érintő nyomvonala.

Déri Brenda / Házi Péter

Enying belterületét nem érinti az M8-as út nyomvonala

Forrás: / Fejér Megyei Hírlap

Még 2021 elején a Fejér megyei közgyűlés elnöke, Molnár Krisztián arról adott hírt, hogy elkészült az M8-as gyorsforgalmi út tanulmánytervének első változata. Akkor úgy fogalmazott, hogy az M8-as útfejlesztés az M7-es és az M6-os autópályák összekötése. Az új út megépítésével tehermentesülhet a 61-es, a 62-es, a 64-es és a 65-ös számú főút, és közvetve a 63-as. Az M8-as vonala megyénket illetően Polgárdi, Lepsény, Enying, Mátyásdomb, Dég, Kisláng, Sárszentágota, Sárbogárd, Mezőfalva, Nagykarácsony és Baracs térségére lesz hatással. Nemrég elkészült a beruházás környezeti hatástanulmánya is, melyről Enyingen közmeghallgatást tartottak. Elhangzott, a gyorsforgalmi út keresztezni fogja az itt húzódó 49-es számú vasútvonalat, átszel több földutat és szántóterületet. Enying területét csak a fel- és a lehajtó ág fogja érinteni, csomópont és pihenőhely nem. 

Az elkészült hatástanulmány szerint nincs természetvédelmi és örökségvédelmi akadálya az út megépítésének, illetve nem fog keresztezni védett területeket Enyingen. Az örökségvédelmi akadály kizárása azért is fontos, mert merőben megnehezítette és meghosszabbította volna a folyamatokat, ha a területek átvizsgálásánál régészeti lelőhelyet találnak. Lapunk megkereste az ügyben a NIF Zrt.-t is. Mint megtudtuk, jelenleg az M8 gyorsforgalmi út M7 – Dunaújváros közötti szakaszának előkészítése zajlik. A tervezési feladat során beszerzik a környezetvédelmi engedélyt, és elkészítik az engedélyezési terveket 2022. III. negyedévben. Minisztériumi elrendelés esetén készíti el a tervező a kiviteli terveket. A további, terület-előkészítési, területszerzési és a kivitelezési feladatok csak külön feladatelrendelést követően kezdődhetnek meg, így azok ütemezéséről nem tudott a NIF információt adni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában