Frissen Fejérből

2022.06.18. 07:00

Életveszély a fejek fölött: az Ady Endre utcában az egyik ház falán csak a hajszál tart egy cégtáblát (frissítve)

Az Ady Endre utcában az egyik ház falán csak a hajszál – ránézésre egy csavar – tart egy elég nagy cégtáblát, kaptuk a megkeresést. A helyszínre érve láttuk, valóban így van. A tábla bármikor egy járókelő nyakába eshet, súlyos balesetet okozva. Lapunk utánajárt, mit lehet ilyenkor tenni.

Borsányi Bea

Forrás: Pexels

Elsőként a székesfehérvári közterület-felügyelet telefonszámát tárcsáztuk. Az irodán – miután előadom a hívásom okát – egy férfi közli, a probléma nem az ő feladatkörükbe tartozik, de azt ígéri, megpróbálnak utánanézni, esetleg a kérdéses épületben értesíteni valakit. A következő körben a Fejér Megyei Kormányhivatal Építésügyi és Örökségvédelmi Főosztályát kerestük. A telefont egy kedves, segítőkész hölgy vette fel, aki szerint a jelzett probléma biztos, hogy nem építésügyi hatáskör. Azt javasolja, kérdezzük meg a városi főépítészi irodát, mert például a légkondicionálókhoz tartozó kültéri egység felfúrására is náluk kell engedélyt kérni. 

A főépítészi irodán viszont azt mondták, az Ady Endre utca szóban forgó épülete egyedi védett műemlék és műemléki környezetben, műemléki jelentőségű területen fekszik. A falára cégér kizárólag örökségvédelmi bejelentési eljárást követően, a hatóság tudomásulvételével helyezhető vagy távolítható el. Az önkormányzatnak ebben az esetben nincs hatásköre, az örökségvédelem mint hatás- és feladatkör a megyei kormányhivatal építésügyi és örökségvédelmi főosztály, örökségvédelmi osztályához tartozik. A probléma megoldásához tehát három hivatal felhívása után sem jutottunk közelebb. Ám mire néhány óra múlva visszamentünk az épülethez, hogy megkeressük a tulajdonost és értesítsük a balesetveszélyes tábláról, a cégér már nem volt a helyén, csak a csavarok látszódtak a falban. 

Hogy ki szedte le végül, az nem derült ki
Forrás: Nagy Zoltán Péter / FMH

A kérdés azonban továbbra sem hagyott nyugodni bennünket: hol lehet bejelenteni, ha valaki egy fentihez hasonló, balesetveszélyes táblát lát egy fehérvári ház falán és általában véve kinek a felelőssége az állapotmegőrzés ilyen táblák esetén? Ezért hivatalos levélben megkerestük a Fejér Megyei Kormányhivatalt, akiktől ezt a választ kaptuk: „Függetlenül attól, hogy egy tábla kihelyezése engedélyköteles, az épületen elhelyezett tárgyakért elsősorban az épület tulajdonosa felel. A műemlék homlokzatán és tetőzetén a műemléki nyilvántartásban nevesített műemléki értékként felvett elem megjelenését érintő bármely tárgy elhelyezése bontása és cseréje örökségvédelmi bejelentés alapján végezhető, engedélyköteles. 

Az építésügyi előírások alapján a tulajdonos köteles az építmény állapotát, állékonyságát a jogszabályokban meghatározott esetekben és módon időszakonként felülvizsgáltatni, és a jó műszaki állapothoz szükséges munkálatokat elvégeztetni.” Válaszukból az is kiderült, hogy problémát bejelenteni is annak az épületnek a tulajdonosánál lehet, aki a felelősséget viseli az épület állagáért. Lapunk úgy tudja, hogy ha ez nem hoz megoldást, úgy építésrendészeti eljárás kezdeményezhető az építési hivatalban. Ha pedig elvesznének a jogi szabályozásban arra vonatkozóan, hogy hol és mi szerelhető fel kívülről a székesfehérvári házak falára, az önkormányzat honlapján keresztül bárkinek lehetősége van településképi szakmai konzultációt kérni.

Kiegészítés

Tekintettel arra, hogy a cikk egy jelenség elhárításának lehetőségeit kutatta és adott arról tájékoztatást, a cikket nem távolítjuk el. Ugyanakkor az illusztrációval érintett szervezet levelét változtatás nélkül közöljük.

A hírközlésükben “életveszélyes táblaként” lehozott hírükre szeretnék reagálni a tábla tulajdonosaként. Az egy hete csütörtöki vihar után kaptunk egy segítőkész jelzést a tábla állapotáról, az azon szereplő telefonszámra, amit követően az elhárításig, - a következő pár percig - az értesítő személy biztosított, őrizte a helyet, amíg az elhárítására megérkező személy leszerelte a táblát. A megkeresés módjaként a veszély elhárítására véleményem szerint a FEOL-ba bejelentő személy az említett táblán szereplő telefonszámon, közvetlen, éjjel és nappal működő elérhetőségünket felhívhatta volna, akkor valódi seg ítségként lehetett volna a “megmentő” szerepben és kooperálhatott volna velünk. Mivel nem valós a hír, ezért felesleges riogatásnak és hitelrontásnak értékeljük úgy a bejelentést, mint a hírközlést. Kérjük a hír azonnali törlését, nyilvános korrekciót a Központunk megszégyenítése, hitelrontás jogán.

A Bárka Lelkigondozó Központ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában