Frissen Fejérből

2022.08.03. 20:00

Anyja és gyermeke egy sírban nyugodott - Érdekes leletekre bukkantak Bodajkon

Szinte a régészek Mekkája lett a Bodajk lábánál fekvő város. Találtak ott már avar, honfoglalás és kelta leleteket, maradványokat a Mór felé vezető földút mentén, egymástól viszonylag kis távolságra.

Palocsai Jenő

Fotó: NZP

Most egy késő római kori villagazdaság központi épületét igyekeznek a felszínre hozni a Szent István Király Múzeum régészei és azok önkéntes segítői. A területen találtak egy mészégető kemencét is és nem messze onnan egy temetőt, melyben sok különleges sírra bukkantak érdekes, nem ritkán érdekes mellékletekkel. 

Az ásatást vezető régész, Kiss Alexandra egy különleges sírra hívta fel a bejárást tartó képviselőtestület, köztünk Wurczinger Lóránt polgármester figyelmét. Egy édesanya csontváza fekszik ott akár 1600 éve, és kifehéredett bordákból álló mellkasán nagy valószínűséggel saját gyermeke nyugtatja a fejét. A kettős temetkezés ritka, de nem egyedülálló dolog. A sír porladó lakói csendesen vártak, felkészülve a túlvilági életre, összekulcsolt tenyereik között érmével, hogy ki tudják fizetni a viteldíjat az alvilág révészének, Kharón-nak, aki száz év bolyongásra is ítélhette azokat, akik obolus nélkül akartak átkelni a Sztüx folyón.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában