Egy páratlan község darabkái

2022.08.20. 09:00

Színes képeslapokon elevenednek meg Alsószentiván értékei

Minden településnek, közösségnek vannak megőrzésre méltó értékei, kiemelkedő alkotásai, melyek sokszor csupán egy karnyújtásnyira vannak tőlünk, mégsem vesszük őket észre. Ezek a gondolatok voltak a mozgatórugói azoknak a képeslapoknak, amelyek a napokban készültek el az Alsószentiván Községért Egyesület jóvoltából. A falu alpolgármesterével, Nagy Orsolyával beszélgettünk a nem mindennapi kezdeményezésről.

Kecskés Zoltán

Páratlan közösség újabb közös terméke ez a színes képeslapsorozat

Forrás: Nagy Orsolya

Hogy jött az ötlet, hogy képeslapokat készítsetek? 

– Sok jó fotóval rendelkeztünk, amelyek a faluban vagy annak külterületén készültek. Ezeket szerettük volna maradandóbb, értékállóbb formában elsősorban a település lakóinak, az innen elszármazottaknak közvetíteni. Azon felül, hogy a képeslap kordokumentum, örömet szerezhetünk vele, meglephetjük vele ismerőseinket vagy egyszerűen csak eltehetjük emlékbe. Első körben tizenegyféle képeslap készült, reméljük, a közeljövőben különböző pályázataink anyagaiból tovább bővülhet a kollekció.

Az Alsószentiván Községért Egyesület motorjai: Nagy Krisztina, Márkliné Szegfű Krisztina és Nagy Orsolya.
Forrás: Egyesület

Mik láthatóak a képeslapokon, kik készítették?

– A lapok jellemzően Alsószentiván épített és természeti környezetét mutatják be. Az épületek közül a Hétfájdalmú Szent Szűz kápolna és a Szűz Mária Szeplőtelen Szíve templom szerepel, illetve feltűnik egy-egy utcarészletről készült légifelvétel is.  

A drónfelvételek nagy részét Kovács Zoltán cecei fotósnak köszönhetjük, egy másik pedig az első Alsószentiván – Ahogy én látom fotópályázat nyertes munkája volt 2 évvel ezelőtt, Varga Tamás munkája. A tájképek közül sokat mi készítettünk testvéremmel, a képeslapok szerkesztését pedig egy online programmal oldottam meg. A tájfelvételek között ugyanúgy szerepel a Benedek-tó néhány évvel ezelőtti formájában (sajnos idén csak a kiszáradt medréről készíthetnénk felvételeket), mint az utolsó gémeskutunk vagy egy pipacsos mező. Kakukkfiókaként az egyik lapon egy hihetetlenül aprólékos, precíz szabadkézi rajzot láthatunk, Kocsis Adrián alkotását, amely a tavalyi rajzpályázatunk első helyezettje volt felnőtt kategóriában. A nyomdai kivitelezést a sárbogárdi Hírház – Bogárd és Vidéke nyomda végezte, Hargitai-Kiss Balázs nyomdavezetőnek ezúton is köszönjük a szerkesztésben nyújtott segítségét, jó tanácsait.

Mit jelent az egyesületnek és a lakóknak a képeslap-kollekciók bemutatása?

– Az egyesület sikerként könyveli el, hogy eljutottunk a tervezgetés hosszú folyamatától a megvalósításig, nagy öröm kezünkbe fogni ezeket a lapokat. Jó érzés egy olyan alkotói folyamat részének lenni, amelynek időtálló eredményét látjuk. Reméljük, hogy a falu lakóinak is elnyeri tetszését a sorozat és szívesen küldik majd darabjait szerte az országba szeretteiknek, ismerőseiknek. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában