Ismerkedés

2022.08.29. 15:30

Táborba vonultak a kadétek Pákozdon

A tanítás csak csütörtökön kezdődik, de a Székesfehérvári SZC Árpád Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium kadétosztályának diákjai már ma, hétfőn megkezdték az ismerkedést egymással és a katonaélettel.

Borsányi Bea

A híres huszárvágás elsajátítása - szigorúan fakarddal - is szerepelt a tábor első napi programjában

Fotó: Fehér Gábor / FMH

Lóhátról karddal való erős és merész suhintás az ellenfélre. Ez a hat lépésből álló huszárvágás, amellyel több más mellett hétfőn délelőtt a pákozdi Katonai Emlékparkban megismerkedhettek az egyenpólóba bújt kezdő kadétok. Az egész napos program annak a háromnapos gólyatábornak - hivatalos nevén honvéd kadét motivációs tábornak – a része, amelynek célja, hogy a kadétosztályba járók már a tanítás megkezdése előtt megismerkedhessenek egymással. A bentlakásos tábor alatt bepillantást kaphatnak abba, mi vár rájuk, és milyen lehetőségeik vannak, ha a képzésben maradva a hivatásos katonaéletet választják.

- Az Árpádban ez a negyedik induló kadétosztály, a tanév végén érettségiznek majd az első kadétjaink. Az első évben még csak az osztály fele vett részt a képzésben, a következő évfolyamtól kezdve viszont már teljes osztályokat megtöltöttek a jelentkezők. Idén 30 körüli lesz a létszám, a táborban 28 diák vesz részt. Farkas Tímea, az induló kadétosztály osztályfőnöke azt is elmondta, hogy mára az Árpád egyik legnépszerűbb szakja lett a kadétképzés, ahová többszörös a túljelentkezés, így van lehetőség kiválasztani a legjobbakat. - A gólyatábor az első olyan alkalom, amikor a diákokban elkezd kialakulni az érzés, hogy a többiekhez képest kicsit mások és a képzésük is különlegesebb lesz – tette hozzá.

A délelőtti 1848-49-es hadviselés után délután az első világháborúba „utaztak vissza” a kadétok, aztán a végzősök meséltek a saját élményeikről, tapasztalataikról a 9. osztályosoknak. – Kedden reggel egy kis alaki foglalkozás után a Balatonparton, az egyik honvéd üdülőben töltjük a napot, hogy a közösségépítés lazább keretek között is folyhasson. Szerdán pedig a 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezrednél teszünk látogatást – tudtuk meg Németh Andor alezredestől, az Árpád iskolában folyó kadétképzés együttműködő katonai szervezetének, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokság 3. Hadkiegészítő és Toborzó Központjának parancsnokától.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában