Frissen Fejérből

2023.01.04. 14:50

„Megkopaszodott” a Gaja-patak medrének egy szakasza

Első ránézésre igencsak kopárnak tűnik a Gaja-patak egyes részeinek partszakasza. Úgy tűnik, az elterpeszkedő nádas már a múlté. Hogy miért volt szükség a meder „megkopaszítására” arról a közösségi oldalon is találgatás indult.

Héjj Vivien

Így fest jelenleg a Gaja-patak egy szakasza, a sűrű nádast kopár talaj váltotta fel

Fotó: Fehér Gábor / FMH

– A Gaja partján a nád ritkítását tényleg így kell csinálni? Ez állatvédelmileg rendben van? – merült fel a kérdés a közösségi oldal Fehérvári vagyok! csoportjában.

Ahogy az fotónkon is látható, a patak partszakaszáról jókora mennyiségű nádat távolítottak el a szakemberek, így látszólag igencsak kopár, sivár képet mutat a terület. Alig másfél évvel ezelőtt ugyancsak a közösségi oldalon, a jelenlegi állapot ellenkezője miatt merültek fel aggódásra okot adó kérdések: akkoriban egyre sűrűbb növényzet borította a területet, s egyeseket amiatt aggódtak, hogy egy esősebb időszak eljövetelekor a meder nem tudja majd megfelelően elvezetni a megnövekedett vízmennyiséget.

Kérdésünkre 2021 nyarán a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság arról tájékoztatta lapunkat, a mederben télen, valamint a vegetációs időszakon kívül is végeznek cserjeirtást a rendelkezésre álló kapacitás és költségvetési keret erejéig. Az árvízbiztonság kapcsán a vízügyi igazgatóság szakemberei rámutattak, a meder a másodpercenkénti 50 köbméteres vízhozamot dús növényzettel is képes levezetni.

A jelenlegi állapotok kapcsán ismét megkerestük a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóságot, hogy megtudjuk, milyen célt szolgál a meder megtisztítása, a nádas kivágása, illetve arra is rákérdeztünk, az elvégzett munkálatoknak van-e bármilyen hatása a környék élővilágára. Amennyiben feltett kérdéseink kapcsán bővebb tájékoztatást kapunk, írásunkat folytatjuk. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában