2023.02.27. 07:30
Nyitott pincék napja a soponyai szőlőhegyen
A Nyitott pincék napjára Dégről, Iszkaszentgyörgyről, Isztimérről, Kálozról, Sárbogárdról, Sárszentmiklósról és Tácról érkeztek vizitálók szombaton Soponyára. A borbarátok mintegy hatvanan barangoltak a szőlőhegyen, és hét présházat kerestek fel.
A szőlő, a bor tisztelete, szeretete a családban marad – Ulcz Gyula nagymester éppen lányának, Bernáth-Ulcz Adél borásznak adja át egyik éven a borverseny díjait
Fotó: FMH-archív / V. Varga József
– Korábban általában a szőlőhegyünk nyugati oldalát jártuk végig, most változtattunk az útvonalon: kelet–délkelet irányba indultunk – mondta el lapunk érdeklődésére Ulcz Gyula, a Soponyai Borgenerálisok Borrendje nagymestere.
A hegyközségi egyesület hegymenete az impozáns borháztól indult, és oda is tért vissza. A karaván sorrendben Osváth László, Ulcz Gyula, Magyaródi Gyula, Kovács István, Mádi László, Schlett József és Ulcz Gyula másik présházát kereste fel.
– Utunk során vagy tizennégyféle nemes nedűt kóstoltunk meg, és egyöntetűen megállapítottuk, hogy szépek, finomak a tavalyi évjárat borai – folytatta a nagymester. – Jellemző borfajtáink egyébként az olaszrizling, a királyleányka és a kékfrankos, de nem hiányzott a felhozatalból a generosa vagy a kadarka sem.
Szépen fakadnak a szőlőrügyek – konstatálták a népek –, ha az időjárás is úgy akarja, remek kilátásokkal várhatják a soponyaiak az idei esztendőt.
A pincéknél a borok mellé persze harapnivaló is akadt, de mindez nem zárta ki, hogy a hölgyek, urak visszaérkezve a borházhoz jóízűen elfogyasszák a finom vacsorát. A vaddisznópörkölt Ulcz Gyula receptje alapján készült, a főszakácsi teendőket Magyaródi Gyula látta el, a pörkölthöz tálalt tarhonyát pedig Németh László főzte.
A borbarátok jókedvűen diskurálva, nótázva, Horváth István, táci expolgármester harmonikamuzsikájával kísérve búcsúztatták a telet. Amint évről évre lenni szokott Soponyán, a február végi Nyitott pincék napját május végén majd az Orbán-napi borversenyük követi