A Boci, boci tarkától a Csillagok háborújáig

2023.05.15. 13:30

Talán Fehérváron "születik" a következő rocklegenda (galéria, videó)

A Hangszert a kézbe – országjáró zenei játéktér 2018 után ismét Székesfehérváron vendégeskedik. A program során a gyerekek testközelből ismerkedhetnek meg mintegy 140 hangszerrel.

Horváth-Buthy Lilla

Fotó: Nagy Norbert / FMH

"Rumba, rumba a centrumba. Rumba, rumba a centrumba": szólt a dobolást segítő rigmus, mikor az eseményt befogadó Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ tóparti épületébe léptünk. Színes csődobok kongását hangolták át ismert dallamokká gyerekek, akik hétfő délelőtt élő xilofonnak álltak, s ennél jobb programot hétindítónak nehezen lehetne elképzelni. 

Egyszerű, színes csövek és Kárász Eszter hathatós segítségével felcsendült a többi között a Boci, boci tarka, majd a bemelegítés után az Örömóda, a Csillagok háborúja főcímzenéje és az Óz a nagy varázslóból ismert Somewhere over the rainbow, de a magyar repertoárt gazdagította például a Tavaszi szél vizet áraszt népdal is. A slágergyártás külső szemmel ugyan egyszerűnek tűnik, de mindig a megfelelő színű ütőhangszerrel kell beszállni, az interaktív foglalkozást vezető koordinálásával, így nagy odafigyelést, egymásra figyelést igényel minden résztvevőtől. A félreütések ellenére is oltári jó mókának tűnt, hiszen ahogy elhangzott: "a zene nem arról szól, hogy tökéletes legyen, hanem, hogy jól érezzük magunkat!" 

Az aulából nyíló termet már Benkő Zsolt blues-gitáros, előadó, zeneszerző, oktató gitárjátéka töltötte be, mellette gyerekek "fülessel" a dobfelszereléseket próbálgatták. A rendezvényt megnyitó Cser-Palkovics András polgármester nosztalgiával a hangjában elmondta, még emlékszik, mikor a régebb óta fiatalok blues-és jazzkoncertekre jártak ebbe a Fürdő sori épületbe, például RH Pozitív koncertre.

- Nagy lehetőség, hogy a gyerekek akár interaktív órák keretében, akár egyéni foglalkozás során kipróbálhatják, amiről eddig talán csak álmodhattak - mondta beszédében a városvezető, aki azt reméli, talán ezután az alkalom után sok kisgyerek megy úgy haza, hogy már tudni fogja, melyik hangszerrel szeretne szorosabb kapcsolatba kerülni, ezzel pedig a székesfehérvári kulturális élet részévé válni.  

- A zene összeköt minket, akár korosztályokat is - fogalmazott Cser-Palkovics András. 

(A képre kattintva lapozható galéria nyílik)

- Ott van a csoda szemükben - ezt már Andrásik Remo, a Hangszeresek Országos Szövetségének főtitkára mondta a hangszerek mögé ülő gyerekekről, aki boldogan tért vissza a városba ezzel a programmal. Köszöntőjében elmondta: - A mi felelősségünk, hogy a gyerekeink kezébe hangszert adjunk. Szeretném hinni, hogy 10-15 év múlva lesznek olyan srácok, akik elmondják, hogy például itt Székesfehérváron, ezen a rendezvényen lettek dobosok. Hangszerrel élni sokkal jobb, mint nélküle - tette hozzá.

A megnyitón kiderült, több mint száznegyven hangszerrel ismerkedhetnek meg a fogékony fiatalság képviselői ebben a pár napban.  Elhangzott továbbá, a Hangszeresek Országos Szövetsége szervezésében ez a kiállítás 68. állomása. Az ingyenes országjáró rendezvénysorozat zenei játszóterébe várják tehát a zene- és hangszerkedvelőket május 15. és 17. között. 

A részletes program ide kattintva elérhető. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában