Becsület, hagyomány, jövőkép

2023.07.17. 07:00

“...aztán elbúcsúzik mindenki, az nagyon fájó!” – Öt év után újra megölelhették egymást (galéria)

Több ezer kilométert utaznak, hogy néhány évente láthassák egymást. Ebből nem engednek, mert csak ennyi maradt számukra.

Hajdú Marianna

A világ minden pontjáról utaztak haza, hogy láthassák egymást a család tagjai, amire minden öt évben alkalmat kerítenek

Forrás: Nagy Norbert/ Fejér Megyei Hírlap

Fotó: NAGY NORBERT

A Nádasdy család hosszú évszázadokon keresztül volt jelentős szereplője hazánk történelmének, a család neve szervesen összeforrt a magyar nemzet szolgálatával. Ma mégis Magyarország csak távoli hazájuk. A család tagjai a világban szétszóródva, egymástól távol élnek.

Első alkalommal – 1983-ban – csak Burgerlandig jöhettek, mivel a család több tagja is “persona non grata” volt idehaza még ezekben az években. A kilencvenes évek óta azonban minden ötödik évben az ősi földön ölelik egymást keblükre a világba szóródott Nádasdy családtagok. Vasárnap az ő tiszteletükre zúgott a harang a déli misén Nádasdladányban.

– Ez egy nagy dolog. Sokan jönnek el ezekre az alkalmakra, a család tagjai a világ minden tájáról érkeznek: Dél-Amerikából, Ausztráliából, az Egyesült államokból, Ausztráliából, Kanadából, nem is tudom mind felsorolni, hiszen 15 országban vagyunk szétszóródva. Amikor összejövünk és most, amikor együtt vagyunk, megjártuk a régi történelmi helyeket minden alkalommal – mesélt a találkozóról a templom bejáratában Nádasdy Borbála.

– Mindig nagyon megható dolog, amikor találkozunk és főleg akkor, amikor aztán elbúcsúzik mindenki, az nagyon fájó. De mindig van egy fiatal, aki újra rendezi, és ami fontos, hogy minden esetben Magyarországon találkozunk. Mindig azt mondom, ami Nádasdy Zichy Ferenc unokatestvéremnek a jelszava volt: becsület, hagyomány, és jövőkép. És hát ez a jövőkép, amit aztán mindenki becsülettel, ott ahol van, saját egyéni felelősséggel kezeljen.

Idén több mint 50-en érkeztek a világ minden pontjáról a Nádasdy család tagjai Magyarországra. Öt évvel ezelőtt nyolcvanan töltötték együtt a családi találkozót, de most nehéz a politikai helyzet Dél-Amerikában és a járvány is érezteti utóhatását, ami nehezíti sok családtag haza utazását.

A nádasdladányi látogatást követően vissza utaztak Sárvárra, itt szétoszlik a család és mindenki hazatér és ismét öt évet kell várniuk a viszontlátásig.

– De mindig azt mondom, hogy annak kell örülni ami van. Lehetne jobb, lehetne több, de ez így van és nagyon nagy dolog, hogy itt vagyunk.

Zahorán Széchényi Ákos, Magyarország tiszteletbeli külkereskedelmi tanácsosa Chilében él. Az ő közreműködésével itthon élő fia, és az egyik Brazíliában élő családtag szervezték meg az idei családi találkozót. 

Évek óta rendeznek Nádasdy napokat Sárváron, amiről a család nem olyan régen szerzett tudomást. A rendezvény adta az ötletet, hogy a helyszín mellett találkozzanak és töltsenek el néhány kellemes napot egymás társaságában, élvezve a természetet és persze a rendezvényt is meglátogatva.

– A Sárváron rendezett Nádasdy fesztiválon először vett részt a család. Idén kifejezetten erre az alkalomra időzítettük a családi találkozót is. Szerettünk volna egy olyan helyen lenni, ahol a családtagok meghitten együtt tudják tölteni az időt egymás társaságában és élvezik a természetet. Így esett a választásunk a kaszópusztai üdülőre. Innen érkeztünk Sárvárra a Nádasdy  napokra – osztott meg részleteket a Feol.hu-val Zahorán Széchényi Ákos.

Az együtt töltött idő utolsó napján Nádasdladányba látogattak a családtagok, ahol az ősök néhai birtokán, az általuk építtetett templomban ünnepi misén vettek részt.

Az ünnepi misén Varga Tünde polgármester köszöntötte a település meghatározó családjának megjelent tagjait. Mint mondta, a nádasdladányiaknak szívügye a kastély. Köszönettel tartoznak a Nádasdy családnak, hogy a csodás épületet falujukba álmodták meg hajdanán, hiszen nem sok kistelepülés büszkélkedhet ilyen épített örökséggel.

A polgármestert személy szerint is dinasztikus szálak kötik a családhoz, hiszen az anyai dédapja a Nádasdy családnál volt szőlő vincellér és az apai dédanyja tejtermékeket állított elő a kastély alagsorában. Édesapja pedig több évtizeden keresztül volt a kastély gondnoka.

– Nekem jutott az a megtiszteltetés, hogy részt vehettem gróf Nádasdy Ferenc 70 éves születésnapján, személyesen is ismerhettem őt. Az idősebbek elmondása szerint a grófi család jó volt a népéhez, szerette, tisztelte őket, így úgy gondolom nekünk is kötelességünk, hogy az ő emlékének tisztelettel adózzunk – mondta a település vezetője, majd így folytatta:

– Itt a faluban sok-sok mindenben emlékezünk róla, elneveztük az iskolánkat a családról, egy közterünket a család festőjéről Valentiny Jánosról, a Fő téren rózsaligetet csináltunk benne márványlappal, hogy emlékezzünk a család e tevékenységére, évente tartunk az iskolába Nádasdy napot, a legjobban végző 8. osztályosok Nádasdy-emlékplakettet kapnak jutalomként, és minden évben koszorúzunk a kopjafánál. Nagyon jó érzés, hogy mindig jó kapcsolatban volt az önkormányzat a kastély fenntartójával és együtt, egy gondolat mentén fejlesztjük a települést.

Nem lehet megfeledkezni a Sörhegyről sem, ahol régen komlót termelt a grófi család és ahol ma bort termelnek a lakosok. A Nádasdyak egyedülálló Tudor-stílusú kastélya pedig 2023-ban a Fejér Megyei értéktár egyik büszkesége lett – zárta sorait a templomban a polgármester.

A család természetesen felmenőiről sem feledkezett meg. Az ünnepi misét követően virágokkal tisztelegtek a teplomban nyugvó őseik urnáinál. 

A kastélyparkba visszatérve népzenével színesített kerti partival múlatta az időt a népes család, majd este a kastélyban lévő hősök csarnokában komolyzenei koncerttel búcsúztak az egykori otthontól és zárták az egyhetes magyarországi családi találkozót. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában