Az egyházmegye elkülönített számlát nyitott

2023.08.02. 15:00

Befejeznék a Don-kanyar Emlékkápolna felújítását

Bár már jó ideje dolgoznak a pákozdi Mészeg-hegyen lévő Don-kanyar Emlékkápolna felújításán, maradt bőven tennivaló, például a dísztetőt kell még elkészíteni.

Tihanyi Tamás

Az első magyarországi Don-kanyar emlékhely volt avatásának évében, azóta zarándokhellyé vált

Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

A kápolna nemzeti összefogással épült fel 1993-ban, majd 1999-ben a zarándokhely előterében temették el újra egy ismeretlen magyar katona Don térségéből hazaszállított földi maradványait. A helyszínt az évek során egyre többen keresték fel, veteránok, elhunytak hozzátartozói, idősek és fiatalok imádkoztak együtt esetenként nem csak a Don-kanyar mentén, de minden csatatéren elhunytért is. Talán a legemlékezetesebbek ezek közül a hagyományos januári máglyagyújtások voltak. A katonai emlékpark 2010-es megalakulása után egy országgyűlési határozat értelmében a kápolna annak részévé vált, azaz ma már nem önálló objektum. Az emlékpark valamivel később nemzeti emlékhely rangot kapott és évente 40-70 ezer érdeklődő látogatja.

Az egyik oroszországi missziós útról egy ismeretlen magyar katona földi maradványait is hazaszállították az egykori csatatérről
Fotó: Tihanyi Tamás / FMH

Az eltelt három évtized azonban megtépázta a kápolnát, amelynek állapota leromlott, elsősorban a faszerkezet ment tönkre, a felújítás elkerülhetetlenné vált. A nemzeti emlékhelyek fejlesztésére 2017-ben a Miniszterelnökség pályázatot írt ki, a megítélt támogatási forrásnak köszönhetően – a katonai emlékpark részeként – a kápolna több eleme megújult, kijavították a viharok által megtépázott tetőszerkezetet és annak fedését, pótolták a rovarok és a madarak okozta sérüléseket, lefestették a faszerkezet egyes elemeit. Az ismeretlen hősi halott sírjának felirata aranyszínű festést kapott, saját beruházásból elvégezték a padok festését. A kormány 2021-ben 50 millió forinttal segítette a további munkát, például a kápolna környezetének rendbe tételét.

Azonban a végső, korszerű és időt álló kialakításhoz, például a dísztető elkészítéséhez további anyagiakra van szükség. A cél az, hogy a lehető leghosszabb ideig méltó módon szolgálhassa az emlékhely a kegyeleti alkalmakat. Nem feledve azokat, akik a megelőző években sok összefogással, akár a legkisebb összegekkel segítették a kápolna megszületését, majd fennmaradását, a Székesfehérvári Egyházmegye a felújítás mielőbbi lezárása céljából elkülönített számlát nyitott, hálával és szeretettel fogadja minden adományozó támogatását.

A számlaszám: 10702105-19821780-51300009.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában