Harmadik alkalommal

2023.08.14. 07:15

Piknik a sziklák alatt, Nadapon a közösség számít (galériával, videóval)

Még családias, de már ismert és látogatott rendezvény a NadaPiknik, amely a szintezési ősjegy szomszédságában, az égbe nyúló sziklák tövében várta most vasárnap is a látogatókat. Közösségi találkozópont lett, ahogy a szervezők remélték.

S. Töttő Rita

Nadapiknik augusztus 13-án - harmadszor

Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Győri-Zsovák Orsolya, Rövid Eszter Zsófia és Pernesz Gabriella – az Együtt Nadapért Egyesület tagjai - álmodtak, majd mertek egy nagyot és létrehozták Nadap közösségi életének legszínesebb és legcsaládiasabb rendezvényét, a NadaPikniket. Harmadik alkalommal szervezték meg a programot augusztus 13-a szép vasárnap délutánján, a szintezési ősjegy égbe magasodó sziklái alatt.

Deli Zsolt Attila, az Együtt Nadapért Egyesület elnöke
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

Nagyszerű környékbeli vállalkozások, kézművesek, borászatok és gasztro szakemberek hozták el portékáikat a rendezvényre, éppen ezért elmondható, hogy nem egyszerű vásár ez a NadaPikniken, hanem a Velencei-tó környékének legjobb kézműves merítése. Aki ide jött, megízlelhetett mindent, amit a térség adni tud: a lekvároktól, savanyúságoktól, roppanó zöldségektől kezdve a fűszereken, csodás nadapi és pázmándi borokon át a leghúsosabb helyi hamburgerig és olyan diós, kakaós csigákig, amilyet egy nagyáruházban biztosan nem kap az ember! A kézműves ékszerek, horgolt alkotások, papírszobrok, mandalák, gyöngyök, gárdonyi levendula szappanok, fafaragások, gyógynövény teák forgatagában még a külföldiek sem tudtak üres kézzel haza menni. Mert hát volt vendég bőven, amire számítottak is a szervezők – meg nem is. Nadap ugyanis egy kis település, ennél többen már nem férnek itt el – mondja Orsolya is.

A Velencei-tavi Sportért és Kultúráért Egyesület támogatóként volt jelen a NadaPikniken
Fotó: S. Töttő Rita / Fejér Megyei Hírlap

- Minden várakozásunkat felülmúlta a Piknik. Amikor elkezdtük, nem gondoltuk volna, hogy ekkora érdeklődés lesz iránta a tókörnyéken. Idén éppen ezért már elgondolkoztunk, hova tovább? Arra jutottunk, hogy mindenképpen szeretnénk ennek a léptékét megtartani, azaz nem szeretnénk fesztivállá kinőni magunkat. Mi, az Együtt Nadapért Egyesület, egy nonprofit szervezetként a helyi közösségnek adja ajándékként, közösségi alkalomként ezt a lehetőséget, melynek célja, hogy ismerjük meg egymást. Fontos, hogy ismeretterjesztő előadásokat tartsunk környezetvédelem, permakulturális kert, fenntartható fejlődés, zéró waste témakörében s minden olyan témában, ami a közösséghez hozzájárulhat – mondja Orsolya. Az idei rendezvényre zenekarral, sütemény versennyel és kertmozival is készültek, ami tovább színesítette a palettát.

A kép bal alsó ikonjára kattintva további fotók érhetők el

Deli Zsolt Attila, az Együtt Nadapért Egyesület elnöke is megerősítette: a fő cél a közösségépítés.

- Nadap amolyan „össze-vissza” település, ami azt jelenti, hogy van egy őslakos része és egy „újlakos” része, s azt vettük észre, hogy nem feltétlenül találkozik a kettő. Itt azonban mindenki megismerheti egymást. Ezért igyekszünk a környékbeli kistermelőket, kézműveseket s egyéb más szolgáltatással foglalkozókat fogadni, hogy erősítsük őket is. Ez a lokális gondolkodás – mutat rá Zsolt. Az egyesület tagjai azonban ezután sem pihennek: hamarosan megismétlik a tavaszi nagysikerű NadaPiacot, amely a Palermói Szent Rozália Templom kertjében volt, majd pedig, a böjti időszak előtt, a farsang végén egy kifejezetten gasztro vonalú rendezvényt terveznek, remek elnevezéssel: vélhetően NadaPia néven fut majd. S ha minden jól alakul, és a gyűjtésük is felpörög, szeretnének majd építeni Nadapon egy közösségi kemencét. Ahol ismét összegyűlhet a település apraja-nagyja! 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában