A Soponyán felaprított fát a legszegényebbek kapják

2023.09.17. 12:59

Karitatív gesztussal zárták a favágó versenyt

Minap Soponyán rendezték meg a 16. Nemzetközi Vadgasztronómiai Fesztivált, ahol vadételek, zenés műsorok, játékok és előadások tarkították az eseményt, amelynek középpontjában a vadhús és a vadászati ​​kultúra állt. De sort kerítettek egy különleges kihívásra is, volt egy furcsa program, a STIHL Országos Fakitermelő Bajnokság döntője.

Tihanyi Tamás

A harmadik helyen végzett Bajna II. – Alba Berkenye Kft. négyese a soponyai országos döntő után

Fotó: Erdő-Mező Online, Gribek Tímea

A hat regionális helyszínről Soponyára továbbjutott harminc gárda közül a Mecsekerdő Zrt. – Ritrovi Kft. négyese diadalmaskodott az Északerdő-Encsitűz és a székesfehérvári Alba Berkenye csapata előtt. A verseny során több olyan szakmai feladatot kellett elvégezni, amelyekről a laikusok talán azt sem tudják, a szavak mit takarnak: döntést, kombinált darabolást, gallyazást, hossztolást, hasítást és sarangolást. Mindezeket nemcsak gyorsan, hanem pontosan, a munkavédelmi szabályok betartása mellett. Egy másik versenyszám a szerelés volt, a csapat egy tagjának időre kellett megfordítania a motorfűrész vezetőlemezét. Idén rendre kiválóan szerepelt a versenyeken a Bajna II. – Alba Berkenye Kft. négyese, ami már előre vetítette, hogy a döntőben is számolni kell Forgács Jánossal, Szabó Szilárddal, Szabó Zoltánnal és Rózsa Sándorral. Végül Soponyán – félig meddig hazai pályán – harmadik helyen végeztek.

Hátrányos helyzetben élő gyerekek a besenyődi Jelenlét Ponton, a Felzárkózó települések elnevezésű, nagyszabású kormányzati program egyik helyszínén
Fotó: Tihanyi Tamás

Az eseményt egy karitatív gesztus zárta. A verseny névadó támogatója a felaprított, körülbelül kétmillió forint értékű, negyven köbméternyi fát felajánlotta a Fejér vármegyében alapított, Pákozdon logisztikai központot működtető Baptista Szeretetszolgálatnak, amely rövidesen a legnehezebb körülmények között élőknek juttatja azt el.

A segélyszervezet 2019 óta résztvevője az ország leghátrányosabb településeit segítő kormányzati programnak, amely a Magyar Máltai Szeretetszolgálat szakmai koordinációjával végzi feladatait. A kiválasztott háromszáz hátrányos helyzetű település már évtizedekkel ezelőtt rálépett a leszakadáshoz vezető útra, és ezen a lejtőn megállni, majd visszafordulni csak komoly segítséggel lehetséges. A „Felzárkózó települések” elnevezésű projekt indulásakor harmincegy községben hét szervezet kezdte meg a munkát, idén már közel kétszáz helyszínen folytatódott a tevékenység, amely jövőre éri el a háromszázas számot – ilyen nagyságrendű fejlesztésre ezen a területen korábban még soha nem volt példa Magyarországon.

Bakon Gábor ügyvezető igazgató adta át az adományt a székesfehérvári Hári Tibor ügyvezető főigazgatónak
Fotó: Erdő-Mező Online, Gribek Tímea

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában