Milyen beavatkozásokat lehet "ilyen gyorsan" elvégezni?

2023.09.04. 10:22

Két éves a Szent György Kórház egynapos sebészeti centruma

Két évvel ezelőtt adták át a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban a két új műtőt és a hozzá tartozó 23 ágyas osztályt, ahonnan a műtétet követően 24 órán belül hazamehetnek a betegek. Már persze, ha nincs komplikáció. De milyen műtétek jöhetnek szóba?

Házi Péter

Nagyon jók a betegek visszajelzései az éppen két éve működő egynapos sebészeti centrummal kapcsolatban

Fotó: A kórház közösségi oldala

Immár két éve, hogy megnyitotta kapuit a fehérvári kórház Egynapos Sebészeti Centruma. Két újonnan kialakított, korszerű technológiával felszerelt műtő és a hozzá tartozó 23 ágyas fekvőbeteg osztály várja a pácienseket – emlékeztetett a 2. születésnapon a Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház. Amint a közösségi oldalukon írják, igen pozitívak a visszajelzések– az utánkövetési kérdőívek folyamatos kiértékelésével az osztály munkatársai a betegek javaslatait igyekeznek figyelembe venni annak érdekében, hogy még inkább növekedjenek az elégedettségi mutatók.

 Az ide érkező betegek a felvételkor teljes körű felvilágosítást kapnak arról, mire kell számítaniuk a beavatkozás során és arról is, mi a teendőjük az osztályról való távozást követően. Minden, műtéten átesett páciens mellett betegmegfigyelő monitor van, ami folyamatosan méri a pulzust, a vérnyomást, és EKG-t – így a magasan kvalifikált ápolók azonnal tudnak intézkedni, ha esetleg az szükséges lenne. Sokakban felmerülhet a kérdés, mitől „egynapos” ez az „osztály”. 

A kórház leírása szerint ez egy speciális ellátási forma, olyan műtét végezhető a keretein belül, mely során – egyebek mellett – várhatóan a beteg műtét alatti vérvesztesége kevés, a fájdalom minimális, így az egész „processzus” maximum 24 órás kórházi tartózkodást igényel. Természetesen egynapos sebészetre minden esetben a protokoll szerinti kivizsgálás és altatóorvosi vélemény után kerülhet csak sor. Az egynapos sebészeti centrumban általános sebészeti, ortopédiai, traumatológiai, sportsebészeti, urológiai és kézsebészeti beavatkozásokat tudnak elvégezni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a feol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában